Skip to main content

Afstandsmeter Test 2024

 

 

De beste afstandmeter voor ieders budget

 

beste lasermeter afstandmeter

Bosch PLR 50 C

High End

 

lasermeters

VONROC LD503DC

Mid Range

 

afstandmeter vergelijken

LifeGoods LG948

Budget

 

 

afstandmeters

Meestal is de keuze aan afstandsmeters zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor afstandsmeters

✅ Betrouwbare partners

TIP: Zeg vaarwel tegen het onhandige gebruik van vouw en meetlinten. Met een afstandmeter meet je snel, gemakkelijk en nauwkeurig de exacte afstand. Als je een afstandsmeter gebruikt voor kleine werkzaamheden, dan zou 15 meter genoeg moeten zijn.

De beste afstandsmeters vind je hier

Als je van plan bent om nauwkeurig te meten zonder al te veel gedoe dan is een afstandmeter de ideale keuze. Met een laserafstandmeter kan je met 1 druk op de knop de afstand meten. Vooral in de bouw en kluswerken is een lasermeter onmisbaar. Denk hierbij aan een nieuwe vloer in je woonkamer, het is belangrijk om de juiste afmetingen van de kamer te kennen. Maar ook als je binnenkort de keuken gaat verbouwen. Met een afstandmeter kun je direct de exacte afmetingen meten.

Ook bij lichtere kluswerken zoals schilderijen of fotolijsten aan de muur hangen op dezelfde hoogte kan een afstandmeter de beste oplossing zijn. Ga maar eens met een meetlint stukje per stukje de afstanden meten.

Het is een onhandige klus. Met een afstandmeter ben je ook in 1 keer zeker dat je de exacte afmetingen hebt. Verder zijn de meeste laserafstandmeters compact in formaat en zeer geschikt voor binnenhuis te gebruiken.

De afstandmeters die we hier bespreken zijn voornamelijk gericht op de gewone consument, dus voor thuisgebruik en bij de doe-het-zelfver. De afstand zal dus in de meeste gevallen beperkt zijn tot 50 meter. Wat voldoende is voor de meeste werkzaamheden.

Als je echter in de bouw werk en grote werkzaamheden uit moet voeren, dan zijn professionele en duurdere model aangeraden. Op deze pagina bespreken we alles over afstandmeters, wat het is, hoe het werkt en op welke specificaties je moet letten bij de aankoop van een lasermeter.

Wij hebben een handige TOP 10 samengesteld met de beste afstandmeters, met deze modellen kan je snel en nauwkeurig de juiste afstand meten bij je thuis. Onze selectie is vooraf gegaan aan een grootschalig consumentenonderzoek, we hebben veel verschillende afstandmeters geanalyseerd en gekeken naar de gebruikersbeoordeling. Met deze data zijn we aan de slag gegaan en zo zijn we tot deze TOP 10 gekomen. Als je zelf een model hebt aangekocht mag je altijd je review of feedback achterlaten bij de betreffende producten die je kan vinden op onze website. Zo krijgen wij een beter beeld en kunnen we onze beste afstandmeters aanpassen indien nodig.

TOP 10 Afstandmeters

Model Review
1 Bosch Professional GLM 40 Bosch GLM 40

94.83%

“Onmisbaar bij de grotere klussen en handig in en om het huis met zoveel functies!”

ReviewPrijs
2 VONROC LD503DC VONROC LD503DC

97.5%

“Het werkt simpel. Zonder irritaties. Zonder poespas. Zeer tevreden van deze afstandsmeter.”

ReviewPrijs
3 Sndway SW-TG100 Sndway SW-TG100

91.83%

“Mooi klein en handzaam, erg eenvoudig in bediening. Meet perfect zelfs op zwarte vlakken.”

ReviewPrijs
4 JACKMEND Professionele Laserafstandmeter JACKMEND Laserafstandmeter

92.33%

“Zeker een aanrader al wegens zijn scherpe prijs en het is gewoon een goed nauwkeurig toestel!”

ReviewPrijs
5 Lomvum LV50 Lomvum LV50

92.5%

“Uiterst handig en robuust. Zeer eenvoudig in gebruik en goed beschermd.”

ReviewPrijs
6 Bosch PLR 50 C Bosch PLR 50 C

94.83%

“Praktisch toestel om (binnen) afstanden te meten. Werkt zeer accuraat en is handig om in je zak te steken en mee te nemen.”

ReviewPrijs
7 Maxx 74314 Afstandsmeter Maxx 74314 Afstandsmeter

95.67%

“Stevige behuizing, duidelijk leesbaar venster, eenvoudig in gebruik.”

ReviewPrijs
8 Makita LD030P Makita LD030P

95.17%

“Degelijk materiaal zoals je kan verwachten van Makita!”

ReviewPrijs
9 LifeGoods LG948 LifeGoods LG948

93.5%

“Handige betaalbare afstandsmeter, ideaal voor grote afstanden tot 40 meter!”

ReviewPrijs
10 TROTEC Afstandsmeter BD21 TROTEC Afstandsmeter BD21

94.83%

“Zeer goed product met te veel functies voor de meeste gebruikers. “

ReviewPrijs

 

Wat is een afstandmeter?

 

Waarom een afstandsmeter kopen?

Een afstandmeter kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen zoals: Vloeren waterpas krijgen met een lijnlaser, ervoor zorgen dat muren loodrecht zijn, voor het installeren van verlaagde plafonds, de hoogte van ramen of deuren controleren. Maar ook kleiner kluswerk zoals kastjes en fotolijsten op je muur hangen zijn typische situaties waar je een digitale afstandmeter voor kan gebruiken.

Voordelen van een afstandsmeter

✅ Toegankelijke prijs

✅ Nauwkeurig

✅ Kan gebruiken worden voor een groot aantal werkzaamheden

✅ Bereik tot 250 m²

✅ Meetnauwkeurig van 1-3 mm

Nadelen van een afstandsmeter

Weeromstandigheden kunnen het bereik van de meting verminderen

Reflecterende oppervlakken kunnen de meting beïnvloeden

Minimum afstand ligt tussen 5 en 50 cm

Bosch PLR 50 C
JACKMEND Laserafstandmeter

 

beste afstandmeter

Hoe werkt een afstandsmeter?

Een afstandsmeter ook wel laserafstandmeter of lasermeter genoemd is een digitaal elektronisch apparaat waarmee afstanden gemeten kunnen worden. Er bestaan verschillende soorten afstandmeters. Een optische afstandmeter bestaat uit een draaibare kijker en een prisma die op 2 identieke beelddetails van het punt waarop de afstand gemeten moet worden optisch samenbrengt. Hierdoor kan nauwkeurig de afstand worden gemeten.

De infrarood afstandmeter berekend de tijd die het licht erover doet om van de infraroodzender naar het betreffende object te gaan.

Een afstandmeter die gebruikt maakt van radiogolven zendt de radiogolven constant uit, hierdoor kunnen de elektromagnetische golven beschouwd worden als een draaggolf. Op deze draaggolf worden met tussenpozen signalen ingeprent waardoor een gemoduleerde golf ontstaat.

Om de afstand te bepalen telt het toestel het aantal golven die het uitzendt voordat het weer een signaal terugkrijgt. Zodra het toestel het signaal terug heeft rekent het met een formule de afstand uit namelijk: Afstand = trillingstijd X aantal golven/ lichtsnelheid/ 2.

Afstandsmeters zijn onmisbaar voor professionele beroepen voornamelijk in de bouw denk hierbij aan, bouwvakkers, architecten en makelaars. Dankzij een digitale afstandmeter kunt u nauwkeuriger en sneller meten.

Niet elke afstandmeter is hetzelfde heeft elk model zijn eigen afstandsbereik tot gaat meestal van 50 meter t.e.m. 250 meter. Afhankelijk van het merk zit er ook een verschil in nauwkeurigheid, goedkopere modellen kunnen al gauw enkele millimeters afwijken. De betere afstandsmeters hebben slechts 1 millimeter afwijking. De bekendste merken zijn Bosch en Leica.

Verder is een statief onmisbaar als je de afstand wilt meten. Soms wordt een statief standaard meegeleverd bij de aankoop van een laserafstandmeter maar dit is niet altijd het geval. De meeste afstandmeters kan je op een statief bevestigen.

 

Lasermeters Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot een aankoop van een afstandsmeter is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een afstandsmeter komt er in alle maten en vormen ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste factoren waarmee je rekening mee moet houden.

  • Ultrasoon of laserafstandmeter
  • Hoogte meten
  • Oppervlakte- en volumemetingen
  • Soort laser
  • Meetbereik
  • Bluetooth of Wifi
  • Geheugen
  • Prijs

Ultrasoon of laserafstandmeter

Laserafstandmeters zijn nauwkeuriger dan ultrasonische afstandmeters. Een ultrasone afstandmeter is voldoende om eenvoudige taken uit te voeren, bijvoorbeeld bij metingen voor behang of schilderwerk. Voor veeleisende gebouwmetingen hebben geavanceerde laserafstandmeters vele voordelen. Verder kan je indirect meten met sommige laserafstandsmeters maar ook hoogte metingen en hellingmetingen.

Een ultrasoon afstand meter heeft gemiddeld een bereik van 20 m, daarom zijn ultrasonische afstandsmeter veel geschikter voor binnenhuis in kleine ruimtes metingen te doen. Ultrasoon afstandmeters hebben het voordeel dat ze veel goedkoper zijn als laserafstandmeters. Laserafstandmeters daarentegen zijn dan weer geschikter voor buitenhuis metingen tot 250m² voor de duurste modellen (de prijzen hiervan kunnen snel oplopen tot duizend euro.).

Hoogte meten

Dankzij de Pythagoras functie kan het apparaat door middel van een driehoekberekening bepalen wat de hoogte is. Wil je weten hoe hoog je woonst is? Richt het apparaat recht voor je uit op je woonst en vervolgens op het dak. De afstandmeter berekent de hoogte uit, je moet dus geen gevaarlijke metingen gaan doen op het dak.

Oppervlakte- en volumemetingen

Sommige modellen kunnen hoeken, oppervlakte en het volume berekenen. Ze kunnen aan de hand van 2 metingen berekeningen uitvoeren. Je moet dus zelf niet gaan berekenen, de afstandmeter doet het voor je.

TIP: Gebruik een laserbril om de zichtbaarheid van een laserlijn of laserpunt te versterken.

 

afstand-meter

Soort laser

Een puntlaser of loodlaser projecteert een of meerdere referentiepunten op de werkoppervlakte. Het werkt op dezelfde manier als een waterpas. Goedkopere modellen zijn enkel geschikt voor binnenhuis gebruik. Duurdere modellen zijn ook geschikt voor buiten gebruik.

Lijnlasers projecteren een rechte lijn van een punt naar een andere. Ze hebben meestal een korte meetafstand en zijn enkel geschikt voor binnenhuis. Bij helder ligt zijn ze lastig te gebruiken.

Roterende lasers projecteren een lijn die 360 graden roteert. Verder kan je ook een loodlijn naar boven en onder creëren. Zijn veel groter en duurder. Ze worden gebruikt werkzaamheden buiten.

Meetbereik

Dit is de belangrijkste specificatie waarop jou moet letten bij de aankoop van een afstandmeter. Als je voor kleine kluswerken of renovaties een afstandmeter nodig hebt, heb je voldoende met de modellen de je kan terugvinden op deze pagina. Ze hebben gemiddeld een bereikt van 50 m wat dus voldoende is voor de meeste kleine toepassingen. Als je echter een grotere afstand wilt meten moet je een duurder professioneel model overwegen.

Bluetooth of Wifi

Sommige lasermeters hebben een functie waar je de gemeten afstand kunt door versturen via Bluetooth of Wifi. Extra handig als je een overzicht wilt bijhouden van je metingen zonder al te veel gedoe met pen en papier.

Geheugen

Er zijn verschillende afstandmeters waarop de metingen opgeslagen worden. Extra handig omdat je achteraf de metingen kunt raadplegen op het meettoestel.

Prijs

De modellen die we op deze pagina bespreken zijn meestal onder de 100 € en voldoende voor mensen die een afstandmeter nodig hebben voor binnenhuis metingen, of in de tuin. De goedkoopste modellen beginnen bij 30 €.

Meest gestelde vragen over afstandsmeters (FAQ)

Ja, voor laserafstandmeters is er een minimum meetafstand van 5 cm. Ultrasone afstandmeters hebben een minimum meetafstand van 50 cm of meer.

Afstandmeters zijn zeer nauwkeurig dit kan verschillen van merk meestal ligt de nauwkeurigheid rond 1 – 3 mm. Door slechte weeromstandigheden kunnen de prestaties van de afstandmeter nadelig beïnvloed worden.

Gebruik een laserbril om de zichtbaarheid van een lazerlijn of punt te verbeteren.

Markeer of beplak het te meten oppervlakte met plakband of dek het af met een papier.

Niet alle afstandsmeters hebben een display met achtergrondverlichting.

De meeste afstandmeters zijn beschermd tegen stof en water. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor gebruik tijdens slecht weer zoals regen.

Afstandmeters maken gebruik van laser class 2 diodes. De schade zijn niet schadelijk voor je ogen zolang je er niet recht in kijkt.

Het menselijk oog kan groen licht veel beter zien dan rood. Vandaar dus dat sommige fabrikanten voor een groene laser kiezen.

Als je professionele werkzaamheden uitvoert met een duurdere afstandsmeter dan moet je deze om het half jaar kalibreren om zeker te zijn van je zaak. Als je dit niet zelf kan ga dan naar een bedrijf of specialist.