Skip to main content

Hygrometer Test 2024

 

 

De beste hygrometer voor ieders budget

 

beste weerstation

YONO Weerstation

High End

Hygrometers

Sevend Weerstation

Mid Range

beste luchtvochtigheidsmeter

Datoza Hygrometer

Budget

 

beste hygrometer

Meestal is de keuze aan hygrometer zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste hygrometer

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor weerstations

✅ Betrouwbare partners

De beste hygrometers vind je hier

Als je de luchtvochtigheidsgraad wilt meten in een ruimte zoals je badkamer, woonruimte, wasruimte of keuken dan kan je met een hygrometer de exacte luchtvochtigheidsgraad vaststellen. Een gezond binnenklimaat is van groot belang niet alleen voor je gezondheid maar ook voor meubilair.

Zo kan een te lage vochtigheidsgraad zorgen dat het parket gaat barsten maar het kan ook een nadelig effect hebben op meubels denk aan houten kasten, houten piano’s maar zelf dure violen kunnen beschadigt raken bij een slecht luchtvochtigheidsgraad. Als je veel planten in huis hebt stijgt de luchtvochtigheidsgraad. Wist je dat een gemiddeld huishouden 10 liter waterdamp uitstoot per dag? Daarom is het van belang voldoende te verluchten. Bij een te hoge luchtvochtigheidsgraad kan er schimmel op treden.

Met een hygrometer kan jij vanaf nu preventief optreden door een ruimte op tijd te verluchten of te bevochtigen. Op deze pagina vind je alle informatie over hygrometers. Wat het is, hoe het werkt, de verschillende soorten hygrometers maar ook alle voor en nadelen van een hygrometer. Moderne digitale hygrometers zijn multifunctioneel. Bekijk onze koopgids om zeker geen specificaties over te slaan die van belang kunnen zijn tijdens het kopen van een hygrometer.

Bovenaan deze pagina vind je de beste digitale hygrometer voor iedere prijsklasse. Gelukkig zijn de meeste digitale hygrometers en weerstations niet duur. De beste modellen vind je al onder de 50 €. Als je nog meer keuze wilt check dan zeker onze TOP 10 hieronder. Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan voor alle populaire hygrometers. Dankzij deze data hebben we een duidelijk beeld gekregen welke hygrometers we kunnen aanbevelen.

TIP: Als de vochtigheidsgraad te hoog is (+60%) moet je ventileren. Zet de ramen 10 minuten open. De droge koude buitenlucht verdringt de warme vochtige lucht van binnen waarna de luchtvochtigheidsgraad omlaag gaat. Als je dit proces wilt automatiseren kan het verstandig zijn om een luchtontvochtiger aan te schaffen.

TOP 10 Hygrometers / Weerstations

Model Review
1 TFA Hygrometer TFA Hygrometer

85.5%

“Leuk, compact temperatuur en vochtmetertje. Doet wat het moet doen.”

ReviewPrijs
2 Qumax Hygrometer Qumax Hygrometer

85%

“Prima apparaat met grote display. Kan opgehangen worden, maar heeft ook een uitklapbaar steuntje.”

ReviewPrijs
3 Datoza Hygrometer Datoza Hygrometer

88.5%

“Fraaie kleine hygrometer! Functioneert prima met bijgeleverde batterij. Duidelijke temperatuur aanduiding.”

ReviewPrijs
4 ThermoPro TP50 ThermoPro TP50

81.33%

“Fijne overzichtelijke hygro/thermometer. Redelijk accuraat, zeker in verhouding tot de prijs.”

ReviewPrijs
5 YONO Weerstation YONO Weerstation

84%

“Het werk prima en ziet er ook nog mooi uit meer moet dat niet zijn.”

ReviewPrijs
6 Yuconn Hygrometer Yuconn Hygrometer

86%

“Veelzijdig apparaatje, dat zijn werk erg nauwkeurig doet.”

ReviewPrijs
7 Sevend Weerstation Sevend Weerstation

69.17%

“Prima product. Voelt een beetje goedkoop aan, maar werkt wel gewoon. Geeft de temperatuur, tijd en luchtvochtigheid aan.”

ReviewPrijs
8 TRANSNECT Weerstation TRANSNECT Weerstation

78.83%

“Het meettoestel heeft een duidelijk afleesbare display en meet algemeen precies.”

ReviewPrijs
9 Bresser Temeo Hygrometer Bresser Temeo Hygrometer

87.5%

“Voldoet aan de verwachtingen. Compact en duidelijk af te lezen.”

ReviewPrijs
10 Ease Electronicz Hygrometer Ease Electronicz Hygrometer

89.5%

“Doet gewoon wat het moet doen! Nuttige metingen voor je gezondheid!”

ReviewPrijs

 

Wat is een hygrometer?

 

Waarom een Luchtvochtigheidsmeter kopen?

Als je de exacte luchtvochtigheidsgraad in een ruimte wilt weten dan ben je genoodzaakt een hygrometer aan te schaffen. Hygrometers worden niet alleen bij mensen thuis gebruikt maar ook in serres, terrariums en museums is de optimale luchtvochtigheidsgraad van groot belang.

Stel je voor dat al het antieke meubilair gaat barsten of rotten. Een optimale luchtvochtigheidsgraad is van groot belang voor mensen met ademhalingsproblemen. Als je bijvoorbeeld astma hebt is het hygrometer een goede keuze om een idee te krijgen van het binnenklimaat in je woning. Hieronder alle voor en nadelen van een hygrometer.

Voordelen van een hygrometer

✅ Voordelig in prijs (onder 50 €)

✅ Nauwkeurig

✅ Je kan er altijd de temperatuur op aflezen

✅ Multifunctioneel

✅ Luchtvochtigheidsgraad meten

✅ Compact

✅ Geschikt voor meten van terrariums

✅ Beoordelen van het binnenklimaat

✅ Digitale hygrometer moeten niet gekalibreerd worden

Nadelen van een hygrometer

Een digitale hygrometer heeft als nadeel dat het op batterijen of op netstroom werkt. Je moet dus een stroombron in de buurt hebben, of in het geval van batterijen moet de batterij na enig gebruik vervangen worden.

Het nadeel van een analoge hygrometer is dat ze na enige tijd kunnen afwijken je moet ze dus kalibreren. Verder zijn de betere analoge hygrometers veel duurder als multifunctionele weerstations.

YONO Weerstation

 

analoge hygrometer

Hoe werkt een hygrometer?

Een hygrometer is een meetinstrument voor het bepalen van de luchtvochtigheidsgraad in de lucht. Aan de hand van de luchttemperatuur kan uit de luchtvochtigheid het waterdampgehalte van de lucht worden bepaald. Deze condensatietemperatuur wordt ook het dauwpunt genoemd.

De maximale waterdamp die in een bepaald luchtvolume kan worden vastgehouden verschilt sterk per temperatuur. Koude lucht bevat veel minder massa water dan warme lucht. De temperatuur kan met andere woorden dus de luchtvochtigheidsgraad veranderen.

Tegenwoordig heb je 2 verschillende soorten hygrometers namelijk de elektrische digitale hygrometers of weerstations. Digitale hygrometers gebruiken vaak halfgeleiderkristallen waarvan de geleiding afhangt van de luchtvochtigheid. Op deze meetinstrumenten kan je de temperatuur aflezen en de luchtvochtigheidsgraad. Meestal zijn ze voorzien van meerdere metingen maar dit verschilt per model.

Analoge hygrometers werken dan weer zonder stroom. Ze zijn duurder maar nauwkeuriger. Je moet ze zelf kalibreren. Met een hygrograaf kan je op papier historische waarde bijhouden.

TIP: Als je merkt dat de luchtvochtigheidsgraad te laag is (-40%) betekend dit dat de ruimte bevochtigd moet worden. Met een luchtbevochtiger kan je de ideale vochtigheidsgraad instellen (60%) het apparaat zal de lucht bevochtigen totdat het gewenst resultaat is bereikt. Een natuurlijk alternatief is om meer planten in je huis te plaatsen.

 

Hygrometer Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

De laatste jaren zijn er veel hygrometers en weerstations bijgekomen. Het is een echte evolutie. In deze koopgids vind je alle eigenschappen terug waar je zeker op moet letten tijdens de aankoop van een hygrometer. Zo heb je analoge en digitale hygrometers die je kan ophangen of neer kunt zetten op een kast. Analoge hygrometers werken zonder stroom. Prijzen verschillen per type en functies.

  • Analoog of digitaal
  • Batterij of Oplaadbaar
  • Ophangsysteem
  • Nauwkeurigheid
  • App
  • Logboek
  • Display
  • Multifunctioneel
  • Prijs
  • Luchtbevochtiger

Analoog of digitaal

Analoge hygrometers werken zonder stroom, zijn meestal nauwkeuriger maar jammer genoeg veel duurder. Na enige tijd kunnen ze afwijken je moet ze dus zelf bijstellen. Tegenwoordig zijn er digitale hygrometers die aardig goed zijn in het meten van de luchtvochtigheidsgraad. Meestal kunnen ze nog andere metingen uitvoeren. Op deze pagina vind je voornamelijk digitale hygrometers of weerstations.

Batterij of Oplaadbaar

Bijna alle digitale hygrometers en weerstations op deze pagina werken met batterijen of zijn oplaadbaar via usb. Meestal moet je ze 1 x om het half jaar opladen. Als je een analoge hygrometer koopt moet je nooit batterijen gaan vervangen, de analoge hygrometer werk zonder stroom.

Ophangsysteem

Als je de hygrometer wilt ophangen aan de muur moet je even nagaan of dit specifiek in de product omschrijving staat. Analoge hygrometers kan je bijna altijd ophangen. Digitale hygrometers of weerstations kunnen ook ophangen worden als dit uitdrukkelijk in de product omschrijving staat. Hygrometers die je niet kan ophangen blijven staan door middel van pootjes.

Nauwkeurigheid

Tegenwoordig zijn de digitale hygrometers een pak nauwkeuriger als tien jaar geleden. Als je echt zeker wilt zijn van je zaak neem je een duurdere analoge hygrometer.

App

Sommige weerstations kan je via bluetooth met je app verbinden. Je kan het weerstation instellen naar je behoeftes.

TIP: De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60 %. Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheidsgraad zeer nauwkeurig. Extra handig is dat er tegenwoordig multifunctionele weerstations zijn die verschillende functies hebben zoals: een hygrometer, thermometer, buitensensor, luchtdruk, maandstand en het voorspellen van het aankomende weer. In onze TOP 10 bovenaan kan je enkele weerstations terugvinden met een nauwkeurig luchtvochtigheidsmeter.

 

beste hygrometer kopen

Logboek

Als je een serre of terrarium hebt kan het handig zijn om een logboek van de luchtvochtigheidsgraad te hebben. Meestal is het weerstation verbonden met de computer of via een app. Voornamelijk in museums gebruiken ze logboeken voor alle data op te slaan.

Display

Alle digitale hygrometers zijn voorzien van een Display waar je de luchtvochtigheidsgraad en temperatuur kan aflezen. Multifunctionele weerstations hebben meestal verschillende kleuren waarop je verschillende metingen aflezen, voorspellingen enz… Let ook goed op of het display afleesbaar is in het donker. Sommige goedkopere digitale hygrometers hebben geen Verlichtingsfunctie.

Multifunctioneel

Een hygrometer meet niet alleen de luchtvochtigheidsgraad maar ook de temperatuur. Maar wist je dat er tegenwoordig complete weerstations zijn waar je letterlijk alle weeromstandigheden kunt op aflezen? De Luchtdruk, temperatuur, luchtvochtigheidsgraad, voorspellingen, een klok, voorspellingen, logboeken. Het grote voordeel is dat je multifunctionele hygrometers vindt onder de 50 euro.

Prijs

De prijs is wel echt het grootste voordeel van een digitale hygrometer. De beste modellen kosten onder de 50 euro. Als je echter gaat voor de analoge hygrometers zal je veel dieper in de buidel moeten tasten. Een degelijke analoge hygrometer kost al gauw 100 euro en meer.

Luchtbevochtiger

Als je een manier zoekt om de luchtvochtigheidsgraad te meten en in één keer ook de lucht te bevochtigen als de luchtvochtigheidsgraad te laag is kan je dit doen met een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger houdt de luchtvochtigheidsgraad optimaal in een ruimte. Je stelt de gewenste luchtvochtigheidsgraad in meestal (60%). Het apparaat verdampt water en vernevelt het in de lucht. Zodra de gewenste luchtvochtigheidsgraad bereikt is stop het apparaat met vernevelen. Als de luchtvochtigheidsgraad te laag is raden we aan om kort te ventileren. Zet de ramen op in een ruimte.

Meest gestelde vragen over hygrometers [FAQ]

Het woord “hygrometer” komt van het oude Grieks en is een combinatie van de woorden “hygros”, letterlijk vertaald nat en “metron”, letterlijk vertaald meten.

Digitale hygrometers kosten gelukkig niet duur. Prijzen voor een degelijke digitale hygrometer beginnen vanaf 15 euro. De beste hygrometers vind je al voor 50 euro.

Analoge hygrometers kosten echter een pak duurder. Het grootste voordeel is dat ze zonder stroom werken. Prijzen kunnen oplopen tot 200 euro.