Skip to main content

Vochtmeter Test 2024

 

 

De beste vochtmeters voor ieders budget

 

professionele vochtmeter

FLIR MR77

High End

 

vochtmeter

LifeGoods Digitale Vochtmeter

Mid Range

 

goedkope vochtmeter

VONROC MM501DC

Budget

 

 

vochtmeter kopen

Meestal is de keuze aan vochtmeters zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor vochtmeters

✅ Betrouwbare partners

Als je in de bouw actief bent of als je een vakman de juiste vochtigheidsgraad in de muur of vloer moet meten dan kan je er maar best voor zorgen dat je een nauwkeurig en betrouwbare vochtigheidsgraadmeter aanschaft. Je wilt er zeker van zijn dat de afmetingen correct zijn om onnodig werk en kosten te vermeiden.
Voor rond de 60 euro haal je al een redelijk betrouwbare vochtmeter in huis. Deze modellen zijn ideaal voor de doe-het-zelver of voor mensen die hun eigen huis willen renoveren.
De budget vochtmeters zijn niet echt geschikt voor professioneel gebruik. Als je zelf bij je thuis een vochtprobleem hebt of de vochtigheidsgraad zelf wilt meten kan een goedkope vochtmeter de beste keuze zijn. Meestal gebruik je hem maar enkele keren in je leven. In sommige gevallen kan het nog voordeliger zijn om een vochtmeter te lenen, of te huren.

De beste vochtmeters vind je hier

Heb je pas verbouwingen gedaan en je merkt vocht op aan de muren? Of je wilt graag het vocht in de muren meten vooraleer je alles gaat behangen. Dan is het aanbevolen om altijd eerst te checken of de vochtpercentages in je muren optimaal zijn. Een vochtprobleem kan resulteren in verschillende problemen gaande van schimmels, ademhalingsproblemen, loskomend behang en zelfs een insecten plaag.

Met een vochtmeter kan je vroegtijdig een vochtprobleem identificeren. Het geeft je meteen een idee van de ernst van de situatie zodat je tijdig kan ingrijpen of een vochtexpert contacteren om het probleem op te lossen.

Een vochtmeter wordt gebruikt voor het opsporen van lekken, het waterdicht maken van de kelder, de vloer en het meten van de muren. De meest voorkomende vochtproblemen worden veroorzaakt door opstijgend grondvocht en slecht pleisterwerk. Er bestaan verschillende vochtmeters met elk hun eigen voordelen en nadelen. Dan heb je ook nog een hygrometer die enkel gebruikt wordt voor het meten van de luchtvochtigheidsgraad.

Een hydrometer is niet hetzelfde als een vochtmeter dus vergis je hierin niet bij de aankoop van een vochtmeter. Op deze pagina bespreken we alles over vochtmeters, wat een vochtmeter is, wanneer een vochtmeter gebruikt wordt en hoe het werkt. Buiten deze nuttige informatie is het ook van belang dat je een goede vochtmeter aanschaft. Denk eraan dat je een vochtmeter meestal maar één keer in je leven gebruikt tenzij je een vochtexpert of professional bent die dit meetinstrument veel gaat gebruiken. Tegenwoordig staan er honderden vochtmeters op het internet te koop, begin maar eens met de juiste uitkiezen.

Juist daarom hebben wij een handige TOP 10 samengesteld met de beste vochtmeters. Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan en met deze data hebben we een nauwkeurig beeld kunnen krijgen welke vochtmeters goed zijn om aan te bevelen. Van deze vochtmeters kan je zeker zijn dat ze doen waarvoor ze gemaakt zijn.

TOP 10 Vochtmeters

Model Review
1 VONROC MM501DC VONROC MM501DC

97.8%

“Meet de vochtigheid prima dankzij VONROC MM501DC voor een zeer redelijke prijs.”

ReviewPrijs
2 PeakTech 5200 PeakTech 5200

96.4%

“Handig apparaat mooi compact, het voldoet aan de eisen!”

ReviewPrijs
3 TROTEC BM18 TROTEC BM18

97.4%

“Ideaal apparaat voor het controleren van je openhaardhout om op vochtigheid te controleren.”

ReviewPrijs
4 TROTEC BM22 TROTEC BM22

96.2%

“Doet perfect wat het moet, en bovendien makkelijk in gebruik aan een scherpe prijs!”

ReviewPrijs
5 LifeGoods Digitale Vochtmeter LifeGoods Digitale Vochtmeter

97.8%

“Goede kwaliteit en goed in gebruik, alleen maar positieve beoordelingen!”

ReviewPrijs
6 STANLEY 0-77-030 STANLEY 0-77-030

88.2%

“Ideaal toestel voor niet professionele gebruiker. Zeer gebruiksvriendelijk en een goede weergave.”

ReviewPrijs
7 Rothenberger EM4807 Rothenberger EM4807

94.6%

“Deze vochtmeter werkt goed en het heeft een stevige uitvoering.”

ReviewPrijs
8 Basetech FM-10 Basetech FM-10

86.2%

“Het is een gevoelige vochtmeter waar de metingen en waarden kunnen afwijken.”

ReviewPrijs
9 WDH-318KC WDH-318KC

86.4%

“De vochtindicator werkt goed inclusief batterij en heeft een hoogwaardige afwerking.”

ReviewPrijs
10 TROTEC BM12 TROTEC BM12

88.2%

“Doet wat het moet doen, meet op heel eenvoudige wijze vocht in muur of hout.”

ReviewPrijs

 

Wat is een vochtmeter?

 

Wanneer wordt een vochtmeter gebruikt

Een vochtmeter is vereist om een correcte diagnose te maken van je vochtprobleem. Als je merkt dat je behang na verloop van tijd loshangt dan kan dit erop wijzen dat er te veel vocht in de muren zit. Er zijn tal van andere situaties waar het hebben van een vochtmeter onmisbaar is. Hieronder een aantal situaties waarvoor een vochtigheidsmeter het vaakst gebruikt wordt:

✅ Vocht meten van brandhout

✅ Vochtigheid van de muur en vloer meten

✅ Opsporen van condensvorming of schimmels

✅ Het opsporen van lekken

✅ Controle van pleisterwerk

✅ Meten van de grondvochtigheid

✅ Kelderdichting

✅ Luchtvochtigheid meten

✅ Houten meubels controleren

✅ Een gezond binnenklimaat bekomen

Zoals je ziet heb je voor bovenstaande werken een vochtmeter nodig. Als jij regelmatig één van deze toepassingen uitvoert kan het heel interessant zijn om te investeren in een vochtmeter. Denk er wel aan dat als je professioneel te werk gaat je best investeert in een professionele vochtmeter. Deze zijn duurder als de goedkopere varianten maar je wilt natuurlijk zeker zijn dat je een correcte diagnose maakt.

Op deze pagina vind je de beste vochtmeters voor thuisgebruik. Als je een professionele vochtmeter zoekt kijk dan zeker naar onze professionele vochtmeters sectie. Hier hebben we de beste professionele vochtmeters uitgelicht zodat jij je zeker geen zorgen moet maken dat je de verkeerde muur hebt afgebroken nadat je een verkeerde diagnose hebt gemaakt.

Doe ook altijd een dubbele test of vooraleer je beslist om over te gaan tot werken om het vochtprobleem te verhelpen. Je wilt zeker zijn van je zaak om zo onnodige kosten uit te sparen.

TROTEC BM22
STANLEY 0-77-030

 

vochtprobleem detecteren

Hoe werkt een vochtmeter?

Een vochtigheidsmeter of vochtmeter is een elektronisch toestel dat de elektrische weerstand tussen 2 pinnen met een vaste tussenafstand bepaalt. Het wordt gebruikt om de vochtigheidsgraad in muren en vloeren te meten, bijvoorbeeld bij waterlekken. Hoe lager de weerstand, hoe hoger de vochtigheid van de gemeten oppervlakte is.

Er bestaan 2 verschillende soorten vochtigheidsmeters de destructieve vochtmeter en de niet-destructieve vochtmeter. De

Een Destructieve vochtmeter wordt het vaakst gebruikt in de bouw of bij een renovatie. Deze soort vochtmeter kan je makkelijk herkennen door de twee pinnetjes. Je steekt de pinnetjes in de muur of plaats van je voorkeur en hierna zal je een indicatie van het vochtpercentage op je scherm krijgen. Deze vochtmeter meet het vocht indirect door de weerstand te meten met een elektrische stroom die gaat van de ene pin naar de andere pin. Een destructieve vochtmeter is enkel geschikt voor onafgewerkte muren aangezien je behangen of geschilderde wanden kan beschadigen door de 2 pinnetjes. Wordt Het meest gebruik in de hout en bouwsector.

Een Niet-Destructieve vochtmeter wordt het vaakst gebruikt als de wanden al bekleed zijn. Deze vochtmeter heeft een meetkop die je tegen de oppervlakte houdt om zo het vochtpercentage op te meten. Deze vochtmeter geeft een hoogfrequent signaal / radiosignaal af om zo de vochtigheidsgraad in het materiaal te meten.  Wordt vaak gebruikt om snel de vochtigheidsgraad in muren en vloeren te controleren.

Er bestaan verschillende prijsklasse hierin. Zo heb je al degelijke goedkopere niet-destructieve vochtmeters voor 50 euro. Als je echt professioneel te werk wilt kies je een betrouwbaar en nauwkeurig model uit. Deze modellen kunnen al snel 250 euro kosten. Sommige modellen komen met een infrarood warmte detectie waar je makkelijk op het scherm kan zien als er zich in een vochtprobleem voortdoet in je huis. Deze modellen kosten al snel boven de 800 euro. Bekijk de beste professionele vochtmeters hier.

TIP: Als je de luchtvochtigheid wilt meten moet je gebruik maken van een hydrometer. Dit is niet hetzelfde als een vochtmeter dus vergis je niet bij de aankoop. De ideale luchtvochtigheid graad ligt tussen de 40 – 60%. Als deze hoger of lager ligt heb je een goede Luchtontvochtiger nodig.

 

Vochtmeter Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een vochtmeter is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria. Afhankelijk van deze functies en je vakmanschap zal je dus rekening moeten houden met deze factoren.

 • Analoog of Digitaal
 • Geschikt voor materiaal
 • Nauwkeurigheid
 • Temperatuur meten
 • Schokbestendigheid
 • Waarschuwingssignaal
 • Infrarood
 • Met camera
 • Lasercirkel

Analoog of Digitaal

Tegenwoordig zijn de meeste vochtmeters digitaal met een LCD scherm. Dit is nauwkeuriger en ook gemakkelijker.

Geschikt voor materiaal

Sommige vochtmeters zijn enkel geschikt voor brandhout. De meest vochtmeters kan je gebruiken voor hout, bouwmaterialen en de wanden en vloer. Soms staat het duidelijk bij de beschrijving als een vochtmeter enkel geschikt is voor één van deze materialen. Dus let hier goed op. Verder heb je de vochtmeters met pinnetjes ook wel de destructieve vochtmeters genoemd. Deze beschadigen de oppervlakte en zijn meestal niet geschikt om wanden die al behangen of geverfd zijn te meten. Ze worden voornamelijk gebruikt tijdens de bouw of renovatie of voor brandhout te meten.

Nauwkeurigheid

Niet alle modellen zijn even nauwkeurig. Voornamelijk goedkopere vochtmeters zijn niet zo nauwkeurig. Als je als vakman aan de slag wilt gaan is het verstandig om een betrouwbare en duurzame vochtigheidsmeter te kopen. Bekijk hier de beste professionele vochtmeters.

Temperatuur meten

Veel vochtmeters geven de temperatuur van het materiaal aan maar niet allemaal dus als je de temperatuur van het materiaal ook moet weten let er dan goed op dat de vochtmeter van je keuze deze functie heeft.

TIP: Als je slechts één keer het vochtpercentage moet meten kan het goed zijn om een vochtmeter te lenen of huren. Als vakman daarentegen kan je beter zelf een vochtmeter in je arsenaal hebben.

 

Digitale Vochtmeter kopen

Schokbestendigheid

Tegenwoordig zijn vochtmeters robuust en schokbestendig. Dit kan je direct aan het uiterlijk zien. Ook hebben ze opvallende kleuren zodat ze makkelijk terug gevonden worden.

Waarschuwingssignaal

Sommige vochtmeters kan je zo instellen dat als het maximum vochtpercentage bereikt wordt een geluidsignaal af gaat. Zodat je op dat moment zeker en vast de vochtigheidsgraad nauwkeurig afleest op het scherm.

Infrarood

Soms kan je op het scherm een infrarood warmtebeeld zien om zo makkelijk te weten waar je het vochtpercentage moet meten. Deze functie zorgt er voor dat de prijs al snel boven de 1000 euro gaat en wordt meestal door vochtexperts gebruikt.

Met camera

Er bestaan zelfs vochtmeters met een ingebouwde camera voor documentatie van de metingen op te slaan. Deze kosten ook veel duurder als standaard modellen.

Lasercirkel

Dit markeert het te meten oppervlakte zodat je makkelijk de juiste plek kan meten.

 

Een vochtmeter voor thuisgebruik of professionele doeleinden?

 

Wanneer Goedkope vochtmeters

Goedkope vochtmeters zijn makkelijker in gebruik omdat je slechts één knop nodig hebt om het vocht te meten. Professionele modellen hebben vele knoppen en functies en dit kan voor iemand die gewoon snel het vocht in de muur wil meten overweldigend zijn. Daarintegen spaar je ook veel geld uit met een goedkoper model. Het is het best geschikt voor privé gebruik als je nu een verhuurder bent of zelf een woning huurt. Een vochtmeter kan altijd handig zijn om vroegtijdig vochtproblemen te detecteren en zo onnodige kosten te voorkomen. Bekijk onze TOP 10 bovenaan met de beste vochtmeters voor thuisgebruik.

Wanneer Professionele vochtmeters

Als je als vakman aan de slag bent in de bouw of zelf een vochtexpert bent dan weet je dat je een betrouwbare en nauwkeurige vochtmeter nodig hebt. Een professionele vochtmeter is duurder maar ook de betere keuze als je zeker wilt zijn van je zaak. Hieronder de beste professionele vochtmeters zodat je altijd een correcte analyse doet voor je klanten of bouwwerken.

 

vocht in muur meten

De beste Professionele vochtmeters [TOP 4]

Model Review
1 EXTECH MO260 EXTECH MO260

93%

“Professionele vochtmeter zowel destructief al niet destructief. Nauwkeurige en betrouwbare vochtmeter”

Prijs
2 PCE-PMI 4 PCE-PMI 4

93%

“Betrouwbare en duurzame vochtmeter. Ideaal voor vakmannen en professionele doeleinden.”

Prijs
3 FLIR MR77 FLIR MR77

95.2%

“Nauwkeurige en professionele niet destructieve vochtmeter.”

ReviewPrijs
4 FLIR MR176 FLIR MR176

95%

“Professionele vochtmeter met warmtebeeldcamera. Meet nauwkeurig de vochtigheidsgraad in muren en vloeren. Uitstekende gebruikersbeoordeling.”

ReviewPrijs

Meest gestelde vragen over vochtmeters [FAQ]

 • Buitenmuren en koude muren
 • Onverwarmde kamers en kamers
 • Installatie-assen en kelderruimtes
 • Achter kasten en boekenplanken
 • Tippen

Neen dit kan je best niet doen. De werking van een vochtmeter wordt sterk beïnvloed door de aanwezigheid van hygroscopische zouten denk hierbij aan nitraten. Hier kan het gebeuren dat de muur perfect droog is maar dat de vochtmeter toch nog hoge vochtwaarden meet. Het is verstandig om na een behandeling de vochtigheidsgraad te meten met een carbidefles of een weging van proefstukken.