Skip to main content

Warmtebeeldcamera Test 2024

 

De beste warmtebeeldcamera voor ieders budget

 

Warmtebeeldcamera

FLIR TG275

High End

 

Infrarood thermometer

PCE Instruments PCE-TC 24

Mid Range

warmtecamera

VOLTCRAFT WBS-220

Budget

 

beste warmtebeeldcamera

Meestal is de keuze aan warmtebeeldcamera’s zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste warmtebeeldcamera’s

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor warmtecamera’s

✅ Betrouwbare partners

De beste warmtebeeldcamera’s vind je hier

Als jij een elektricien bent weet je dat het hebben van een warmtebeeldcamera gewoon noodzakelijk is. Je kan snel defecten opsporen, maar ook preventief voorkomen behoort tot het takenpakket van een elektricien.

Het wordt in verschillende werkzaamheden gebruikt denk aan de bouwsector, bij de brandweer, in fabrieken maar zelfs voor beveiliging en bewaking. Soms wordt het zelfs gebruikt door de politie voor auto’s te controleren. Zoals je ziet zijn de toepassingen groot. De warmtebeeldcamera’s die wij bespreken zijn echter enkel en alleen voor het opsporen van problemen.

Tegenwoordig staan er honderden warmtebeeldcamera’s op het internet. Er zijn zoveel warmtecamera’s dat het een lastige klus wordt om een degelijk en betrouwbaar model uit te kiezen. Gelukkig hebben wij het vuile werk voor jou gedaan. Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan op alle populaire warmtebeeldcamera’s. Dankzij deze data hebben we een duidelijk beeld gekregen welke infraroodcamera’s nu het beste zijn.

Bovenaan deze pagina vind je de beste warmtebeeldcamera terug voor iedere prijsklasse. Buiten deze winnaars hebben we nog meer opties om te overwegen. Je vindt ze terug in de TOP 10 hieronder. Dit zijn de beste warmtebeeldcamera’s op dit moment te verkrijgen.

TIP: Een warmtebeeldcamera is onmisbaar voor elektriciens. Het helpt preventief defecten opsporen in elektrische installaties, stopcontacten, stroomkasten enz…

TOP 10 Infrarood Beeldcamera

Model Review
1 Bosch GTC 400 C Bosch GTC 400 C

93.5%

“Deze tool is indrukwekkend en het is uiterst betrouwbaar.”

ReviewPrijs
2 Bosch PTD 1 Bosch PTD 1

92.83%

” Handig instrument voor eerste analyse. Een goed product en goede kwaliteit en prijs.”

ReviewPrijs
3 PCE Instruments PCE-TC 24 Warmtebeeldcamera PCE Instruments PCE-TC 24

90.5%

“Het artikel voldoet aan de eisen van de gebruikers.”

ReviewPrijs
4 FLIR TG275 FLIR TG275

91%

“Deze warmtebeeldcamera is ideaal voor garagisten.”

ReviewPrijs
5 FLIR TG297 FLIR TG297

92.5%

“Innovatieve investering voor je bedrijf. Handige functies en nauwkeurig.”

ReviewPrijs
6 Dexter warmtebeeldcamera Dakta warmtebeeldcamera

71.33%

“Voor simpele metingen en voor thuisgebruik is deze camera een leuk toestel.”

ReviewPrijs
7 FLIR C5 FLIR C5

93%

“Relatief eenvoudig in gebruik met zeer goede resultaten.”

ReviewPrijs
8 FLIR TG267 FLIR TG267

92.67%

“Deze FLIR TG267 doet wat het moet doen en voldoet aan de eisen.”

ReviewPrijs
9 FLIR ONE Next Gen FLIR ONE Next Gen

85.67%

“Handige compacte warmtebeeldcamera voor Android gebruikers.”

ReviewPrijs
10 VOLTCRAFT WBS-220 VOLTCRAFT WBS-220

92.17%

“Geweldig gereedschap. Werkt zoals verwacht. De app doet wat hij moet doen. “

ReviewPrijs

 

Wat is een Thermografische Camera?

 

Waarom een warmtebeeldcamera kopen?

Een thermografische camera wordt voornamelijk gebruikt voor warme leidingen in muren te detecteren maar ook voor elektrische problemen in beeld te brengen. In een plaats waar veel stroomkasten en machines staan moet er maandelijks inspectie worden gedaan voor preventie en dan gaan ze meestal met een warmtebeeldcamera rond om alle stroomkasten en stopcontacten te controleren op defecten. Als er een defect is kan je dit duidelijk zien op het beeldscherm omdat er een kleurafwijking op de betreffende plaats.

Een warmtebeeldcamera wordt ook gebruikt om tocht te detecteren door kieren en spleten. In ander type warmtecamera wordt gebruikt voor bewaking en beveiliging. Het detecteert mensen of dieren en begint dan automatisch met opnemen.

Het wordt gebruikt voor het opsporen van branden voornamelijk door de brandweer. Soms worden ze zelfs gebruikt voor toegangscontroles door de politie. De apparaten op deze pagina zijn enkel voor werkzaamheden en opsporingen van defecten.

Voordelen van een warmtecamera

✅ Vind gebreken in gebouwen

✅ Ontdek schade tijdens het onderhoud

✅ Controleer stroomkasten

✅ Geschikt voor nachtwerk

✅ Weergeven van beeld

✅ Temperaturen meten

✅ Gebouwen diagnostiek

✅ Beveiliging & bewaking

✅ Brandbestrijding

✅ Geschikt voor de bouwsector

✅ Onderhoud elektrische of mechanische installaties

Nadelen van een warmtecamera

De prijs is het grootste nadeel van een warmtecamera afhankelijk van het type betaal je al snel 1000 euro voor een betrouwbaar model maar de kosten kunnen gauw oplopen tot 5000 euro of meer voor professionele warmtebeeldcamera’s. Een bekend merk van professionele warmtebeeldcamera’s is FLIR.

 

warmtebeeldcamera vergelijken

Hoe werkt een warmtebeeldcamera?

Een warmtebeeldcamera, infraroodcamera of thermografische camera is een camera dat een beeld creëert door middel van infrarood straling. Het is vergelijkbaar met een normale camera die een beeld vormt met behulp van zichtbaar licht. Het verschil zit echter in het bereik. Dit wordt uitgedrukt in nanometer. Een gewone camera camera heeft een bereik van 400 tot 700 nanometer. Infraroodcamera’s hebben een bereik van 1000 nanometer tot 14.000 nanometer.

Het vastleggen en analyseren van deze gegevens wordt thermografie genoemd. De camera levert een thermogram, dit is een visuele weergave van de overheersende temperaturen. Het is een beetje vergelijkbaar met een gewone foto maar is radiometrisch.

De warmtebeeldcamera’s die we bespreken op deze pagina zijn voor klus en meetwerken voor temperatuurmetingen in huis, stopcontacten enz… Ze zijn ook geschikt voor professionals zoals stroomkasten en machines te controleren op mogelijke defecten en ze vroegtijdig opsporen. Het wordt gebruik voor auto’s, treinen, mechanische installaties, verbouwingen enz…

Er bestaan ook warmtecamera’s voor het vastleggen van nachtbeelden voor bewaking maar ook voor video’s of foto’s vast te leggen van dieren. Dit type warmtebeeldcamera’s

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thermografie

TIP: De warmtebeeldcamera’s op deze pagina zijn enkel voor mogelijke defecten op te sporen. Dus voor reparatiewerken en controleren van stopcontacten, stroomkasten, elektrische installaties enz.…

 

Warmtebeeldcamera Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om een warmtebeeldcamera. Zo heeft elk model verschillende functies en kan je het gebruiken voor verschillende toepassingen. Sommige warmtebeeldcamera’s hebben geen beeldscherm het werkt met een laserpointer waarna je de temperatuur krijgt van het betreffend punt. De beste warmtebeeldcamera’s echter hebben een beeldscherm met verschillende kleurweergaven waarmee je problemen makkelijk kunt opsporen. Hieronder alle eigenschappen waar je zeker rekening mee moet houden tijdens de aankoop van een warmtebeeldcamera:

  • Meetbereik
  • Beeldscherm
  • Gezichtsveld
  • Micro-SD kaart
  • Resolutie
  • Kleurweergaven
  • Prijs
  • Professioneel gebruik

Meetbereik

Het meetbereik is één van de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten tijdens de aankoop van een warmtebeeldcamera. Het bepaald het temperatuur bereik bv tussen de -50 °C en + 1000 °C , de minimum en maximum waarde verschillend per model. Elk model heeft een precisie of nauwkleurigheid als het gaat om het waarnemen van de temperaturen. Er is altijd een afwijking. Professionele warmtecamera’s hebben een lagere afwijking dan semiprofessionele of goedkope infraroodcamera’s.

Beeldscherm

Het display of het beeldscherm komt er in verschillende kwaliteiten en resoluties. Goedkopere modellen hebben een lage resolutie en maar 1 of 2 kleuren bijvoorbeeld Zwart en wit of geel en rood. Duurdere warmtecamera’s hebben tot 6 of meer kleuren.  Sommige warmtecamera’s hebben geen display.

Gezichtsveld

Het gezichtsveld bepaald het gebied dat zichtbaar is voor de warmtebeeldcamera. Dit wordt weergeven in horizontale en verticale graden.

Micro-SD kaart

Kijk ook altijd goed na of je thermografische camera een optie heeft om beelden op te slaan via SD-kaart. Het voordeel hieraan is dat je achteraf analyses kunt uitvoeren voor professioneel gebruik.

 

beste warmtecamera

Resolutie

De kwaliteit van het beeld maar ook factoren als inzoomen en alles goed in beeld brengen worden beïnvloed daar de resolutie van de camera. Hoe hoger de resultatief het scherp en nauwkeuriger het beeldscherm. Goedkope warmtebeeldcamera’s hebben een resolutie van 160 x 120. Duurdere warmtecamera’s hebben een resolutie van 640 x 480.

Kleurweergaven

Tegenwoordig heb je warmtebeeld camera’s in zwart – wit dus monochroom maar ook 2 kleuren geel en rood. Duurdere modellen hebben, geel, rood, groen, blauw soms tot wel 6 kleuren waardoor waarnemen nog makkelijker wordt.

Prijs

Een warmtebeeldcamera kost duur, voor een degelijk en betrouwbaar apparaat betaal je snel 1000 euro. De kosten kunnen oplopen tot 5000 euro voor professionele warmtebeeldcamera’s.

Professioneel gebruik

Een warmtebeeldcamera voor professioneel gebruik moet betrouwbaar, duurzaam en vooral nauwkeurig zijn. Het moet problemen foutloos kunnen opsporen en mag daarom zo min mogelijk afwijkingen bevatten.

TIP: Koop altijd een warmtebeeldcamera met LCD display zodat je sneller, gemakkelijk de defecten in kaart kunt brengen.

Meest gestelde vragen over warmtebeeldcamera’s [FAQ]

Je kan een warmtebeeldcamera niet gebruiken om even de buren te gaan spioneren. Als je dit toch van plan bent niet doen het is verboden! Je kan wel warmte verschillen op de muur zelf waarnemen. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld hennepplantages te detecteren. Politie gebruikt warmtebeeldcamera’s als ze met een helikopter de buurt controleren.

Er zijn goedkope warmtebeeldcamera’s. Deze modellen zijn meestal niet zo nauwkeurig en betrouwbaar. Omdat een warmtebeeldcamera’s in de meeste gevallen voor professionele doeleinde wordt gebruikt raden we aan om een degelijk en betrouwbaar model aan te schaffen. Kijk naar onze winnaars voor de beste modellen in iedere prijsklasse. Vanaf 250 euro vind je warmtecamera’s met minimale functies.