Skip to main content

Multimeter Test 2024

 

 

De beste multimeter voor ieders Budget

 

multimeter

Fluke 117 EUR

High End

 

Multimeters

Voltcraft MT52

Mid Range

 

multimeter vergelijken

Ironside XL830L

Budget

 

multimeter best getest

Meestal is de keuze aan Multimeters zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Van deze Multimeters kan je zeker zijn dat ze nauwkeurig zijn en. Buiten deze 3 prijsklasse kan je ook nog populaire alternatieven vinden die we geselecteerd hebben in onze TOP 10 multimeters.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor multimeters

✅ Betrouwbare partners

De beste multimeter vind je hier

Je bent hier terechtgekomen omdat je opzoek bent naar een multimeter. Een multimeter is een elektronisch meetinstrument dat geschikt is voor het meten van stroom, spanning en ampère. Op deze pagina bespreken we alles over multimeters. Digitale multimeters, analoge multimeters. Maar ook wat een multimeter is, waarom je het zou kopen, en hoe het werkt.

Nauwkeurigmeten.nl heeft een volledige koopgids samengesteld met alle factoren waar je op moeten letten als je van plan bent om een multimeter aan te schaffen. Daarboven op kan je een TOP 10 terugvinden op deze pagina met de beste multimeters die er verkrijgbaar zijn. We willen zeker zijn dat onze eindgebruiker nut heeft aan onze conclusie. En om deze selectie te verkrijgen is alles voorafgegaan aan een grootschalig consumentenonderzoek. Lees rustig verder en hopelijk helpt deze pagina je de geschikte keuze te maken.

Als je de beste multimeter wilt aanschaffen dan is het verstandig om een high end model uit te kiezen. Deze zijn meestal veel duurder als de goedkopere modellen maar in de plaats krijg je een steviger, duurzamer model die veel nauwkeuriger is. Denk aan de Fluke multimeters die al gauw 300 € kosten, klinkt misschien duur maar echte professionals doen beter een investering in een betrouwbare multimeter.
Als je een combinatie wilt van duurzaamheid en budget kan je overwegen om een Middensegment multimeter aan te schaffen. Deze zijn niet zo goed als de High End modellen maar sowieso veel beter als de Budget multimeters.
Als je een simpele multimeter wilt voor thuisgebruik kan je een budget multimeter overwegen. Deze zijn meestal spotgoedkoop, en niet geschikt voor professionele werken. Voor thuis sporadisch gebruik kunnen ze goed zijn maar als je zeker van je zaak wilt zijn kan je beter een kijkje naar mid-range modellen, deze zijn al een pak betrouwbaarder als de budget multimeters.

TOP 10 Multimeters

Model Review
1 Voltcraft-MT52-kopen Voltcraft MT52

94.8%

“Deze duurzame multimeter meet precies de juiste eenheden. Snel en simpel.”

ReviewPrijs
2 Fluke-117-EU-Review-Test Fluke 117 EUR

92.8%

“Deze zal je niet zomaar in huis halen eerder voor de bouwsector. Een top multimeter!”

ReviewPrijs
3 Pancontrol-PAN-185-review-test Pancontrol PAN 185

96.8%

“Het is zijn prijs waard wegens de uitstekende kwaliteiten.”

ReviewPrijs
4 Strex-Multimeter review test Meest populair Strex SP0045 Multimeter

97.8%

“Deze duidelijke en kleurrijke indicaties is deze multimeter de aantrekkelijkste!”

ReviewPrijs
5 Extech-EX330 Extech EX330

91.8%

“Deze opvallende multimeter doet de juiste metingen zoals je verwacht.”

ReviewPrijs
6 Ironside-XL830L-kopen Ironside XL830L Multimeter digitaal

95.4%

“Goede nauwkeurige multimeter, het is zijn prijs waard.”

ReviewPrijs
7 Velleman-Multimeter-Review-Test Velleman Multimeter

96.4%

“Een goede multimeter die nauwkeurig meet en geeft het perfect weer op de display.”

ReviewPrijs
8 Skytronic multimeter - review test Skytronic multimeter

94.2%

“Universele multimeter waar momenteel geen problemen ondervindt.”

ReviewPrijs
9 Skandia-600V-10A-Review-Test Skandia 600V 10A

91.4%

“Het ziet er goed uit, voldoende functies en dat voor een voordelige prijs.”

ReviewPrijs
10 J.K. multimeter - review test Multimeter DT2905A

86.6%

“Een goede multimeter voor thuisgebruik!”

ReviewPrijs

Voor de volledige lijst van multimeters check ons overzicht: Klik hier.

 

Wat is een multimeter?

 

Waarom een Multimeter kopen?

Heb je een stroompanne of wil je een extra stopcontact plaatsen? Multimeters helpen je de bron van een probleem op te sporen en zijn handig om te zien of er nog stroom verbonden staat op apparaten die je wilt vervangen. Een multimeter is onmisbaar als je in de bouw werkt of als je een elektricien of elektronicahobbyist bent. Voor de meeste mensen is een multimeter niet vanzelfsprekend maar voor mensen die renovaties uitvoeren dus wel.

Een multimeter kan ook als cadeau worden gegeven. Zo zal een elektricien of iemand die veel renovaties uitvoert dit wel altijd kunnen waarderen. Misschien ken jijzelf wel zo’n handige Harry.

De voordelen van een multimeter:

✅ Nauwkeurig

✅ Prijs valt goed mee voor instapmodellen

✅ Onmiddellijk diagnoses stellen

✅ Maakt het werk veiliger

✅ Multifunctioneel

De nadelen kunnen dan weer zijn dat modellen met een meervoud aan functies, sensors hoog op kunnen lopen in prijs. De Duurste professionele modellen kunnen al gauw oplopen tot 5000€ en in sommige gevallen zelfs 20 000 euro. Gelukkig hebben de meeste mensen genoeg met een simpele multimeter die je al in huis kunt halen voor enkele tientjes.

Ortho digitale multimeter universeel
Voltcraft MT52
Meest populair Strex SP0045 Multimeter

 

goede multimeter

Hoe werkt een multimeter?

Een multimeter of universeelmeter is een combinatie van een combinatie van een DC-voltmeter, AC-voltmeter, ampèremeter en ohmmeter dat geschikt is voor het meten van stroomspanning, ampère en weerstand. Er bestaan 2 verschillende multimeters, digitale multimeters en analoge multimeters.

Het woord multimeter werd voor het eerst toegekend aan digitale multimeters, analoge apparaten worden vaak avometer of tester genoemd. Analoge multimeters hebben een microampèremeter met een bewegende wijzer om metingen weer te geven. Digitale multimeters hebben analoge multimeters overbodig gemaakt, omdat ze hedendaags goedkoper, sterker en nauwkeuriger zijn. Bijna alle digitale multimeters zijn compact en draagbaar.

Multimeters kunnen de weerstand meten met behulp van een ingebouwde stroombron en weerstandsmeting boven de 1,10 MΩ vanaf een externe bron stroombron.

Digitale multimeters hebben een ingebouwde versterker en hebben daardoor het voordeel van een hogere ingangsimpedantie, zodat de te meten schakeling minder nadelig wordt beïnvloed door de meter zelf. Met andere woorden een digitale multimeter is nauwkeuriger. Door de versterker kunnen deze meters vaak lagere spanningen en stromen meten.

TIP 1: Ingang impedantie, impedantie is 1M of hoger dus zeer onwaarschijnlijk dat een meting het geteste circuit verstoord.

 

Multimeter Koopgids

 

 

beste universeelmeter voor thuis

Extra Tips

 • Laat de multimeter niet in de ampère stand staan.
 • Als de meting voorbij het meetbereik gaat: Stop onmiddellijk met meten.
 • Stop met meten voordat je de multimeter verzet.
 • Zet de multimeter op de juiste stand voordat je gaat meten.
 • Zwarte meetsnoer met negatief (-)
 • Rode meetsnoer positief (+)

TIP: Analoge multimeter altijd op een DC volt stand zetten zo heb je minder kans op beschadiging en energieverlies.”

Autorange

Selecteert automatisch de juiste range en geeft de waarde weer op het beeldscherm. Bij een multimeter die over manuele range beschikt moet je zelf de knop draaien om de juiste range te selecteren. Ons advies? Autorange is veel handiger in gebruik en onmisbaar als je in de toekomst dit apparaat veel gaat gebruiken.

Extra Beveiligd

Tegenwoordig zijn digitale universele meters of multimeters veel sterken van materiaal. Soms beschikken ze zelfs over een rubberen hoes, zodat ze extra bestendig tegen stoten en schokken zijn.

Kleur

Het is verstandig om altijd een multimeter te kiezen met een zeer opvallende kleur. Denk hierbij een Geel of Rood. Op een werf valt deze veel beter op. De kleur van je multimeter is dus een belangrijke aankoopcriteria.

Nauwkeurigheid

Er zijn veel omstandigheden die de nauwkeurigheid van je apparaat beïnvloeden, dus 100% nauwkeurig bestaat niet jammer genoeg.  Goedkopere modellen hebben een nauwkeurigheid van 2 – 1 % afhankelijk van het type spanningsmeting. Veel duurdere modellen zoals industriële Fluke multimeters hebben een nauwkeurigheid van 0,025. Deze worden meestal gebruikt door grotere bedrijven en elektriciens.

Batterijduur

Sommige modellen kunnen tot 400 uur meegaan voordat ze plat zijn. Check dus zeker de capaciteit van de accu, als je een apparaat wilt aanschaffen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot de aankoop van een multimeter is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria, hieronder de belangrijkste factoren waarmee je rekening mee moet houden.

 • Meetcategorie
 • Prijs
 • Interne geheugen
 • Analoog of digitaal
 • Autorange
 • Extra Beveiligd
 • Kleur
 • Nauwkeurigheid
 • Batterijduur

Meetcategorie

Multimeters worden in vier meetcategorieën (zie wiki) ingedeeld ook wel CAT- veiligheidsklassen genoemd. Deze zijn gedefinieerd door de internationale norm IEC 61010-1 en geeft het toegestane toepassingsbereik aan van de meet apparaturen. Dit is van groot belang voor veiligheid. Een apparaat zonder aanduiding mag alleen voor metingen van categorie I worden gebruikt. Hieronder elke CAT – veiligheidsklasse uitgelegd:


CAT I: Metingen voor apparaten die werken op batterijen of accu’s en die niet verbonden zijn met het elektriciteitsnet. Denk hierbij aan 12/24V-elektronica in auto’s, mobiele telefoons, zaklampen, camera’s.


CAT II: Metingen voor apparaten die met een stekkerverbinding aan het elektriciteitsnet verbonden zijn zoals huishoudelijke apparaten en draagbare elektrische apparaten.


CAT III: Voor alle metingen die direct zijn aangesloten op de elektrische installatie van een gebouw en de daaraan vast verbonden apparaten zoals wandcontactdozen.


CAT IV: Voor metingen aan de bron van een laagspanningsinstallatie tot aan de meterkast en buitenapparatuur. Denk hierbij aan, primaire zekeringen, hoofdaansluiting, verbruiksmeters, geleiders buiten gebouwen, ondergrondse leidingen, fotovoltaïsche systemen en elektrisch aangedreven motorvoertuigen.


Deze categorieën zijn nog eens onderverdeeld in elektrische spanningen van 300 V, 600 V en 1000 V.

TIP: Als je een multimeter koopt staat er altijd duidelijk de CAT veiligheidsklassen vermeld, let hier extra op zodat deze bij jou projecten past.

Prijs

Goedkopere modellen zijn meestal beperkt in functies en nauwkeurigheid. Voor 35 euro kan je tegenwoordig al een degelijke multimeter kopen. Prijzen kunnen oplopen tot 300 euro en meer voor de meest professionele modellen. Als je professionele werken uitvoert kan je het best een betrouwbare multimeter aanschaffen die hoger van prijs is.

Interne geheugen

Hiermee worden metingen opgeslagen, dit wordt ook wel de data-hold functie genoemd, extra handig als de verbinden hebt verbroken tussen de meetnaalden en het materiaal.

Analoog of digitaal

Zoals we al kon zien bovenaan op deze pagina kiezen de meeste mensen voor een digitale multimeter. Deze zijn voordeliger en kunnen meer robuuster werk aan omdat ze geen meetwijzer hebben.

Meest gestelde vragen over multimeters (FAQ)

De CAT meetcategorie geeft de toegestane toepassingsgebieden aan van meet- en testapparatuur voor elektrische apparatuur en installaties. Check Meetcategorie voor meer info.