Skip to main content

Kruislijnlaser Test 2024

 

 

De beste kruislijnlaser voor ieders budget

 

kruislijnlaser

DeWALT DW088K

High End

 

kruislaser

Bosch Professional GCL 2-15

Mid Range

 

zelfnivellerende kruislijnlaser kopen

Bosch Quigo

Budget

 

 

kruislijnlasers vergelijken

Meestal is de keuze aan kruislijnlasers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor krijslijnlasers

✅ Betrouwbare partners

TIP: De meeste kruislijnlasers hebben een laserklasse II laser, dat wil dus zeggen dat je het apparaat kan gebruiken zonder oogbescherming en het relatief onschadelijk is voor je ogen. Het spreekt vanzelfsprekend dat je de laser nooit rechtstreeks in de ogen schijnt.

De beste kruislaser vind je hier

Als je een meetinstrument zoekt om waterpas te meten en uitlijnen om bijvoorbeeld tegels op te hangen, het bevestigen van wandkasten of te behangen en schilderen dan heb je met een kruislijnlaser de ideale tool in huis. Een kruislijnlaser is een meetinstrument dat een waterpas of loodlijn projecteert op een muur. Met behulp van de laser kan je nauwkeurig horizontale of verticale lijnen projecten zonder oneffenheden zoals dat het geval is als je zelf met een potlood en waterpas gaat meten.

Schilderijen gelijk ophangen is kinderspel vanaf nu. Dankzij een kruislaser ga je altijd accuraat en precies te werk, je werk zal volledig waterpas zijn zoals jij dat zelf wilt. Een krijslijn laser is ook de ideale tool om zelf tussenwanden te maken meer nog het betegelen van wanden.

Dankzij de zichtbare laser kan je makkelijk werken, de meeste kruislasers zijn rood of groen. Zelf vinden we de groene lasers beter omdat deze tot 6x beter zichtbaar zijn in een belichte omgeving.

Op deze pagina bespreken we alles over krijslijnlasers. Wat een kruislijnlaser is, waarvoor hij het meest gebruikt wordt maar ook hoe het werkt en een volledige koopgids met alle specificaties waar je zeker op moet letten bij de aanschaf van een kruislaser. Zo is niet elke kruislijnlaser hetzelfde, sommige hebben 2 laserlijnen maar sommige ook 3 om nog meer taken te doen.

Tegenwoordig staan er honderden verschillende kruislasers te koop op het internet, welke is nu de beste? Je verdrinkt letterlijk in het aanbad. Deze website helpt je met je zoektocht naar een degelijke kruislijnlaser.

Wij hebben honderden kruislijnlasers onderzocht, gekeken naar de gebruikersbeoordelingen maar ook naar alle specificaties en de prijs. Met deze data hebben we een betrouwbaar beeld gekregen welke kruislijnlasers betrouwbare modellen zijn. De beste kruislijnlasers kan je hieronder in onze TOP 10 terugvinden. Je kunt makkelijk de samenvatting lezen op deze pagina en ook de prijs en score die we geven aan elk apparaat.

Als je een volledige review wilt zien met alle data & specificaties ga dan door naar de review pagina van elk product. Als je na je aankoop tevreden bent of in sommige gevallen niet tevreden, laat dan zeker je feedback achter, jouw stem maakt een verschil bij het beoordelen van de beste kruislijnlasers.

Kruislaser TOP 10

Model Review
1 Tilswall 2021-01FU-4-34721 Kruislijnlaser Tilswall Kruislijnlaser

91.17%

“Voor verre afstand meten is deze kruislijnlaser de ideale oplossing.”

ReviewPrijs
2 STANLEY STHT77592-1 STANLEY STHT77592-1

93.83%

“Mooie kleine laser met een goede felgroene straal. Het geld meer dan waard!”

ReviewPrijs
3 Kreator KRT706300 Kreator KRT706300

93.17%

“Een prima kruislijnlaser waterpas, zeker voor de gewone klusser!”

ReviewPrijs
4 DeWALT DW088K DeWALT DW088K

94.33%

“Een fijne aanwinst om alles netjes en recht te maken.”

ReviewPrijs
5 FIGG DKLL12PB2 DEKO DKLL12PB2

93.67%

“Een letterlijk all-in-one kruislijnlaser dat aan alle verwachtingen voldoet.”

ReviewPrijs
6 Bosch Professional GCL 2-15 Bosch Professional GCL 2-15

94.17%

“Eenvoudig gebruik en voelt degelijk aan. Super handig bij eenvoudige klusjes in huis.”

ReviewPrijs
7 MAKA MK115PG MAKA MK115PG

94.33%

“Een mooi apparaatje, de laser voelt stevig en degelijk gebouwd aan.”

ReviewPrijs
8 TROTEC BD5A TROTEC BD5A

90.33%

“Perfect stuk gereedschap voor hobbymatig gebruik, voor een leuke prijs.”

ReviewPrijs
9 Bosch Quigo Kruislijnlaser Bosch Quigo

96.17%

“Gemakkelijk in gebruik, compacte afmeting en gewicht. Kortom een topper.”

ReviewPrijs
10 VONROC LL501DC VONROC LL501DC

92.5%

“Handige hulp bij klussen, werkt naar behoren en dat allemaal voor een prijsje!”

ReviewPrijs

 

Wat is een kruislijnlaser?

 

Waarom een kruislijnlaser kopen?

Zoals je al kon lezen is een kruislijnlaser het beste meetinstrument om loodrechte horizontale en verticale lijnen te projecteren onmisbaar bij tegelwerken en verschillende werken waar je loodrecht moet te werk gaan.

Kastjes ophangen, schilderijen ophangen maar ook het verven of behangen van muren vereisen soms een kruislijnlaser. Als je tegels wilt leggen kan een kruislaser onmisbaar zijn, maar ook bij het plaatsten van leidingen moet je soms loodrecht te werk gaan. Voor al deze toepassingen gebruik je best een kruislaser. Elke vakman die zijn werk serieus neemt heeft meestal een kruislijnlaser zodat hij zonder onhandigheden altijd waterpas kan werken.

Voordelen van een Kruislijnlaser

✅ Eenvoudig in gebruik

✅ Je laat geen sporen achter op de muur

✅ Schilderijen en kaders loodrecht aan de muur hangen

✅ Maatkasten maken

✅ Lijnen projecteren op een hoek van 90°

✅ Geschikt voor professioneel gebruik

✅ Perfect voor het betegelen van wanden

✅ Geen gedoe meer met waterpas en potlood

✅ Meet altijd waterpas en/of haaks

✅ Nauwkeurig, precies

✅ De laser is goed zichtbaar zelf overdag

Nadelen van een Kruislijnlaser

Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen verbonden bij het gebruiken van een kruislijnlaser, zo kost een degelijk model al snel over de 100 €. Verder werken bijna alle kruislasers op een accu dus je moet altijd reserve batterijen hebben om zeker te zijn van je zaak. Ook kan het even duren om het juiste niveau te vinden bij de meeste kruislijnlasers, dus hou hier rekening mee.

voordelen kruislijnlaser

 

Kruislijnlaser kopen voor thuis

Hoe werkt een Kruislijnlaser?

Een kruislijnlaser is een meetinstrument om loodrechte horizontale en verticale lijnen te projecteren op de vloer, muur of plafond ideaal dus voor het betegelen van wanden, kader loodrecht aan de muur te hangen. Er zijn vele toepassingen mogelijk met een kruislijnlaser. Het grootste voordeel is dat ze zeer nauwkeurig en handig zijn vergeleken met zelf meten met een meetlint, waterpas en potlood. Bespaar je onnauwkeurigheden en investeer in een kruislijnlaser.

Bron: askinglot.com/how-does-a-cross-line-laser-work

TIP: Vrijwel alle kruislijnlasers zijn zelf nivellerend dat wil zeggen dat de laser automatisch waterpas wordt gezet zonder manuele aanpassingen. Let er wel op dat het even tijd nodig heeft om de lasers volledig waterpas te zetten.

Soortgelijke lasermeetinstrumenten

Tegenwoordig zijn er verschillende lastermeetinstrumenten en het is van belang dat je zeker het juiste meetinstrument uitkiest zo heb je puntlasers die slechts 1 laser hebben en in de meeste gevallen slechts 1 punt projecteren.

Dan heb je de lijnlasers dit zijn waterpassen met één laserstraal die eigenlijk dezelfde functie hebben als een gewone waterpas. Het apparaat moet je jammer genoeg ook manueel bedienen.

Een kruislijnlaser is volledig automatisch en heeft altijd minimaal 2 lasers. Het toestel bepaalt zelf of een lijn waterpas loodrecht naar beneden of loodrecht naar boven gaat. Extra handig is de mogelijkheid om zowel horizontaal als verticaal lijnen te projecteren.

Een afstandmeter is een digitale laser meter om afstanden te meten. Dit apparaat kan worden gebruikt voor een groot aantal werkzaamheden waaronder nieuwe vloeren leggen en schilderijen ophangen.

 

Kruislijnlaser Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een kruislijnlaser is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria. Niet elke kruislaser is hetzelfde en juist daarom hebben we deze koopgids samengesteld. Hier alle aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aankoop van een kruislijnlaser.

 • Nauwkeurigheid
 • Bereik
 • Gebruiksduur batterij
 • Vergrendeling
 • Statief
 • Wandsteunen
 • Groene of rode laser
 • Lasertype en laserklasse
 • Veiligheid
 • Zelf nivellerend
 • Loodrechte punten
 • Spatwaterdicht IP54

Nauwkeurigheid

Als je tegelwerk of maatwerk moet doen kan een afwijking van enkele millimeters al gevolgen hebben. Bespaar je het ongemak van manueel met de hand metingen uitvoeren. Met een kruislaser ben je zeker van je zaak. Een kruislijnlaser is zeer nauwkeurig en waterpas.  Let er wel op dat over een afstand van 10 meter of meer er altijd een kleine afwijking is; die in de meeste gevallen aanvaardbaar is. Uiteraard geldt de volgende regel: duurdere kruislijnlasers zijn ook beter in de meeste gevallen.

Nauwkeurigheid wordt uitgedrukt in mm per meter.

Bereik

De maximale reikwijdte van een kruislijnlaser is in de meeste gevallen 10 tot 15 meter. Hoe groter het bereik hoe duurder de prijs. Als je enkel beperkt thuis wilt meten (dus korte afstand) zijn de goedkopere modellen ook voldoende.

Gebruiksduur batterij

De meeste kruislijnlasers werken op AAA batterijen, deze zijn vrijwel in elke supermark te koop. Je kan ook herlaadbare baterijen kiezen. Sommige kruislasers hebben een eigen oplaadbare accu. Dankzij een batterij of accu moet je het apparaat niet aansluiten op de netstroom en kan je vrijwel op elke plaats metingen doen. Meestal kan je rond de 10 uur werken met nieuwe AAA batterijen, dus als je langdurig metingen wilt uitvoeren zorg dan altijd dat je extra reserve batterijen in huis hebt.

Vergrendeling

Als de kruislijnlaser over een pendule vergrendeling beschikt wordt de kalibratie van het apparaat veel beter beschermd wanneer deze te heftig beweegt. Verder zijn de meeste kruislijnlasers beschermd tegen beïnvloedingen van buitenaf met een dikke rubber laag.

Statief

Met een statief staat je kruislijnlaser altijd goed vast en stevig. Ook kan je zo beter metingen uitvoeren op verschillende hoogtes. Let op niet elke kruislaser komt standaard met een statief.

Loodrechte punten

Als je begint met werken uitvoeren kan het handig zijn als je één of twee schietloodlijnen gebruikt om zo de loodrechte punten te projecteren. Gebruik een potlood om de punten te markeren zodat je vanuit daar verdere metingen kunt doen

Spatwaterdicht IP54

Zorg dat je meetinstrument spatwaterdicht is, meestal betekend het ook dat deze dan beschermd is tegen stof. Denk eraan spatwaterdicht is niet hetzelfde als volledig waterdicht. Dompel het apparaat nooit onder in water.

 

kruislijnlaser tegels plaatsen

Wandsteunen

Met een wandsteun of muurbeugel hang je de kruislijnlaser op aan de muur. Meestal werken deze met een kliksysteem maar mageneten zijn ook populair tegenwoordig.

Groene of Rode laser

Een kruislijnlaser beschikt altijd over een rode of groene laser. Ons advies: Kies beter voor een apparaat met groene laser, deze zijn x6 helderder dan rode lasers en ook beter zichtbaar in verlichte omgevingen.

Lasertype en laserklasse

Bijna alle kruislijnlasers hebben een laserklasse type II. Het zichtbaar licht ligt tussen de 400nm en 700 nm. Hoe hoger de laserklassen hoe sterker en beter zichtbaar de laser. Duurdere professionele modellen kunnen een hogere laserklasse hebben. Hou er rekening mee dat je de laser nooit recht in de ogen schijnt. Laserklasse II is niet zo gevaarlijk als een hogere laserklasse. Als je over lange afstanden buiten gaat meten kies je een apparaat met een hogere laserklasse.

Veiligheid

Laserstralen met een laserklasse van II worden meestal als ongevaarlijk beschouwd maar de regel: schijn nooit in de ogen geld voor alle lasers. Als je een hogere laserklasse gebruikt heb je meestal speciale oogbescherming nodig aangezien de laser wel degelijk beschadiging kan aanbrengen aan je oog.

Zelf nivellerend

Alle kruislijnlasers zijn meestal zelf nivellerend dat wil zeggen dat hij zijn laser automatisch waterpas zet zonder manuele aanpassingen.

TIP: Een kruislijnlaser heeft altijd minimaal 2 lijnen, één horizontale en één verticale. Je kan makkelijk waterpas of haaks meten. Het nadeel is dat je enkel op de muur kunt projecteren als je ook op de grond of plafond een lijn wilt projecteren zal je een kruislaser nodig hebben met 3 lijn-lasers. Verder zijn er ook nog de 360 ° lasers die een nog groter bereik hebben.

Meest gestelde vragen over Kruislijnlasers [FAQ]

Als je de laser niet fatsoenlijk kunt waarnemen in een verlichte omgeving dan raden we het gebruik aan van een speciale laserbril. Met deze bril kan je de lasers veel beter waarnemen. We raden ook het gebruik aan groene lasers aangezien deze veel beter zichtbaar zijn. Uiteraard geldt de volgende regel: Als je een rode laser gebruikt kies je een rode laserbril, het omgekeerde geldt ook voor een groene laser= groene laserbril.

Vrijwel alle kruislijnlasers hebben een laserklasse 2 type laser waardoor je geen extra oogbescherming moet aanschaffen. Schijn uiteraard nooit de laser rechtstreeks in het oog. Dit is vanzelf sprekend!

Tegenwoordig vind je veel laser meetinstrumenten met een groene laser, deze heeft verschillende voordelen waaronder een betere helderheid, dat wil dus zeggen dat een groene laser de beste keuze is vooral als je in een belichte omgeving werkzaamheden uitvoert.