Skip to main content

Waterpas Test 2023

 

 

De beste waterpassen voor ieders budget

 

Digitale hellingmeter

Bosch GIM 60 L

High End

Digitale Waterpas

STANLEY FatMax 0-42-065

Mid Range

goede waterpas

STANLEY FatMax I-Beam

Budget

 

waterpas kopen

Meestal is de keuze aan waterpassen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste blokwaterpassen

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor waterpassen

✅ Betrouwbare partners

De beste waterpassen vind je hier

Als je veel kluswerken doet of actief bent in de bouwsector dan weet je dat een goede waterpas onmisbaar is. Dankzij een waterpas kan je controleren of een oppervlakte waterpas is maar ook of een oppervlakte loodrecht staat. Zonder een waterpas kan je dus geen werken uitvoeren.

Als je schilderijen of kastjes wilt ophangen is het van belang dat ze mooi recht op de muur hangen. Zonder een waterpas is dit onmogelijk. Als je waterpas defect is of als je nog geen waterpas hebt ben je hier op de juiste plek terechtgekomen. Dit is het referentiepunt voor waterpassen.

Hoe een waterpas werkt, alle voor en nadelen maar ook een volledige koopgids met aankoopcriteria waar je zeker op moet letten komen hier aan bod.

Tegenwoordig zijn er honderden waterpassen verkrijgbaar op het internet. Welke waterpas is nu de beste? Als jij op zoek bent naar de beste waterpas dan ben je hier op de juiste plek! Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan op de meest populaire waterpassen. Dankzij deze data hebben we een duidelijk beeld gekregen welke waterpassen we kunnen aanbevelen.

Bovenaan deze pagina vind je de beste waterpas voor iedere prijsklasse. Als je nog meer keuze wilt neem dan zeker een kijkje in onze TOP 10 waterpassen hieronder. Dit zijn de beste waterpassen wat het assortiment te bieden heeft.

TIP: Een nieuwe waterpas meet tussen de 1 mm en 0,5 mm / m nauwkeurig. Digitale waterpassen zijn nog preciezer. In onze TOP hieronder vind je zowel gewone waterpassen als digitale waterpassen. De meeste waterpassen zijn goedkoop in aanschaf.

TOP 10 Waterpassen

Model Review
1 STANLEY 1-43-553 STANLEY 1-43-553

89.67%

“Je maatje met klussen voor alles wat recht moet zijn!”

ReviewPrijs
2 STANLEY 0-42-065 STANLEY 0-42-065

88.33%

“Over het algemeen is de waterpas een product van goede kwaliteit.”

ReviewPrijs
3 STANLEY 0-43-603 STANLEY 0-43-603

93.33%

“Compacte waterpas dat je zo in je broekzak of koffer kan wegsteken na gebruik.”

ReviewPrijs
4 Sola AZ100 Sola AZ100

88.67%

“Waterpas met nauwkeurige libellen en meetresultaten. Robuust en mooi.”

ReviewPrijs
5 Bosch GIM 60 L Bosch GIM 60 L

90%

“De presentatie, de kwaliteit, de kenmerken, allemaal erg goed. Negatief is de veel te hoge prijs.”

ReviewPrijs
6 Kreator KRT706100 Kreator KRT706100

92%

“Veel betere kwaliteit dan verwacht, en de magnetische functie is erg handig!”

ReviewPrijs
7 Laserliner DigiLevel Plus 40 Laserliner DigiLevel Plus 40

92.67%

“Leuke waterpas waar veel nuttige functies zich bevindt.”

ReviewPrijs
8 Werckmann XM29223 Werckmann XM29223

93.33%

“Goed niveau voor de voorgestelde prijs. De magneet werkt goed, wat licht qua materiaal.”

ReviewPrijs
9 Kapro Waterpas Saturn Kapro 987 Saturn

91.67%

“Aantrekkelijke rode waterpas dat erg handig is voor uw meetwerken.”

ReviewPrijs

 

Wat is een waterpas?

 

Waarom een blokwaterpas kopen?

Als jij een betrouwbare en nauwkeurige manier zoekt om te controleren of oppervlaktes waterpas of loodrecht staan dan is een blokwaterpas gewoonweg aanbevolen. Zonder een waterpas werken is niet alleen af te raden het is gewoon niet veilig en het zal je werk als onprofessioneel laten overkomen. Stel je even voor je kastjes instaleren bij een klant.

Je vertrouwt op je eigen beoordeling zonder een waterpas. Nadien blijkt het dat de volledige badkamer scheef staat. Je kan niet alleen een schadeclaim oplopen je verliest een klant en dit is slechte reclame. Een waterpas is gewoonweg onmisbaar als je kluswerken gaat uitvoeren en al zeker als je in de bouw werkt. Stel je voor je bent renovatiewerken aan het uitvoeren en de vloer of tegels zijn niet waterpas of een muur die niet loodrecht is? Hieronder alle voor en nadelen van een waterpas.

Voordelen van een waterpas

✅ Goedkoop

✅ Onmisbaar voor kluswerken

✅ Onmisbaar in de bouwsector

✅ Zeer betrouwbaar

✅ Gebruiksgemak

✅ Nauwkeurig 5

✅ Digitale mogelijkheden

✅ Lichtgewicht

✅ Sommige modellen zijn magnetisch

✅ Meerdere libellen mogelijk

Nadelen van een waterpas

Het grootste nadeel aan een gewone blokwaterpas met libellen is dat ze breekbaar zijn. Dit komt voornamelijk voor in bouwomgevingen. Als je een goedkope waterpas zonder rubberen uiteindes gebruik kan het buisje met de vloeistof in breken waardoor de waterpas permanent onbruikbaar wordt. Verder kosten digitale of laserwaterpassen veel duurder als de gewone libel waterpassen.

STANLEY 0-42-065

 

waterpassen

Hoe werkt een waterpas?

Een waterpas of timmermanswaterpas is een meetinstrument dat ontworpen is om aan te geven of een oppervlakte horizontaal waterpas of verticaal loodrecht is. Het wordt voornamelijk gebruikt in de bouwkunde.

De werking van een waterpas is eenvoudig. De waterpas bestaat uit een balk van hout, metaal of kunststof waarin een ruimte zit met vloeistof met daarin in lucht. Dit wordt ook wel een libel genoemd.

De libel zelf is een doorzichtig buisje gevuld met een lichtgekleurde vloeistof (ethanol) meestal fluor geel groen. In het midden van het buisje zijn 2 streepjes aangebracht waarvan de tussenruimte dezelfde afmeting heeft als de luchtbel. Wanneer de balk precies horizontaal geplaatst wordt op een oppervlakte zal de luchtbel zich precies tussen de streepjes bevinden. De oppervlakte is dus volledig waterpas. Meestal kan je een waterpas ook gebruiken om te bepalen of een oppervlakte loodrecht staat. Er zit meestal een extra libel in de tegengestelde lengterichting.

Er zijn verschillende soorten waterpassen verkrijgbaar. De waterpassen die je kan terugvinden op deze pagina zijn voornamelijk blokwaterpassen. Een variatie hiervan is een lasterwaterpas. Dit meetinstrument wordt gebruikt voor allerlei karweitjes zoals behangen of verven van muren maar ook voor het ophangen van schilderijen of het plaatsen van een kast. Tegenwoordig heb je digitale blokwaterpassen waar je naast de libelmeting extra nauwkeurig elektronische metingen kunt aflezen.

Verder heb je de bekende schot in de roos waterpas ook wel de Bull’s eye-niveaus genoemd. Met dit type cirkelvormige waterpas kan je een ​​oppervlak over een vlak egaliseren. Met een gewone blokwaterpas kun je het alleen in de richting van de buis doen.

Vroeger gebruikte men de precisie van een loodrei om te bepalen of een oppervlakte waterpas was. Een loodrei is een driehoek met een touwtje aan met daaraan een schietlood. Aan de onderkant van de driehoekbalk zit een markering. Wanneer het touwtje met het schietlood precies boven de markering staat is het oppervlakte waterpas. Een slimme uitvinding die al bestaat sinds de 16de eeuw.

TIP: Vloeistofoppervlakte in rust staan loodrecht naar de zwaartekracht. Als het oppervlakte loodrecht is zal de luchtbel precies tussen de streepjes liggen.

 

Waterpas Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Omdat er tegenwoordig zoveel waterpassen verkrijgbaar zijn is het van belang dat je de verschillende aankoopcriteria weet waar je zeker om moet letten tijdens het kopen van een waterpas. Zo speelt de lengte een belangrijke rol aangezien het de nauwkeurigheid van je waterpas bepaald.

Tegenwoordig heb je ook digitale laserwaterpassen waar je de exacte metingen kunt op aflezen. Ze zijn tevens leesbaar in het donker. Als je hoeken wilt meten kies je best een hoekwaterpas. Hieronder alle eigenschappen waar je zeker op moet letten tijdens de aanschaf van een waterpas.

  • Lengte
  • Digitaal Display
  • Akoestische signaal
  • Libel
  • Materiaal
  • Nauwkeurigheid
  • Schokbestendig
  • Magnetisch
  • Laser
  • Hoeken meten

Lengte

Afhankelijk van de oppervlakte die je gaat meten kies je een geschikte lengte. Voor de bouw raden we een langere waterpas aan van 60 tot 200 cm lang. Hoe langer de waterpas hoe nauwkeuriger de meting.

Digitaal Display

Tegenwoordig hebben veel blokwaterpassen met libel ook een extra digitaal scherm waarop je de exacte afmetingen kunt aflezen. Extra handig is dat ze meestal verlicht zijn dus je kan ze in het donker makkelijker aflezen.

Akoestische signaal

Als je digitale waterpas een akoestische signaalgenerator heeft dan maakt het instrument een signaal als het oppervlakte waterpas is. Denk er aan dat het nadeel hieraan is dat de batterij snel leeg kan zijn.

Libel

Bijna alle waterpassen die we bespreken op deze pagina hebben een libel. Dit is een buisje met daarin vloeistof waarin een luchtbel zit. In het midden van het buisje staan 2 streepjes. Als de luchtbel precies tussen de streepjes zit is het oppervlakte waterpas of loodrecht. Het voordeel aan deze handige waterpassen is dat ze meestal geen batterij nodig hebben je kan het zonder digitaal scherm aflezen.

Materiaal

De beste waterpassen zijn gemaakt van aluminium. Dit is sterker als hout en weegt niet veel. Ze zijn makkelijk in gebruik. Er bestaan ook houten waterpassen en waterpassen van kunststof deze zijn meestal goedkoper als aluminium waterpassen. We raden een aluminium waterpas aan om krommingen te voorkomen.

 

beste blokwaterpas

Nauwkeurigheid

De waterpassen met een libel zijn tot 0,5 mm / m nauwkeurig wat dus voldoende is voor de meeste werkzaamheden. Als je echter professioneel werkt kan het zijn dat je nog nauwkeuriger te werk moet gaan. Je kan dat gaan voor een professionele elektronische laserwaterpas. Let wel op deze kunnen gauw 1000 euro of meer kosten.

Schokbestendig

Als je in de bouw werkt moet je waterpas stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Zorg dat je waterpas rubberen eindstukken heeft voor een langere levensduur.

Magnetisch

Als je waterpas magnetisch is blijft het vast zitten aan ijzeren oppervlaktes. Extra handig omdat je de waterpas zelf niet hoeft vast te houden. Als je in de bouw werkt is dit onmisbaar.

Laser

Sommige waterpassen ook wel laserwaterpassen hebben een laser waardoor je nog nauwkeurigere metingen kan uitvoeren. Het is ideaal om schilderijen op te hangen. Dankzij de lazer kan je over een grotere afstand metingen uitvoeren. Deze waterpassen kosten een pak duurder dus opgelet.

Hoeken meten

Als je specifiek hoeken wilt meten neem je beste een waterpas die de vorm van een hoek heeft. Je zet de waterpas dus in de hoek en kan daarna de libellen makkelijk aflezen om te bepalen of je hoek loodrecht is.

TIP: Met een digitale waterpas kan je de exacte afmetingen aflezen. Meestal zijn ze ook voorzien van gewone libellen dus je kan metingen uitvoeren zelfs als de batterij plat is.

Meest gestelde vragen over Waterpassen [FAQ]

De meeste waterpassen met libel zijn nauwkeurig tot 0,5 mm / m. Ze zij  ideaal voor de meeste kluswerken. Als je extra professioneel te werk wilt gaan koop je best een digitale professionele laserwaterpas.

De meest bekende en merken zijn Stanley, Bosch en Sola. In onze TOP 10 vind je de beste waterpassen momenteel in het assortiment. Met deze modellen ga je zeker niet misslaan.

Een analoge waterpas is aanbevolen voor de meest klus en bouwwerken. Als je echter professioneel te werk gaat kan het verstandig zijn om een digitale waterpas aan te schaffen waarop je de exacte afmetingen kunt aflezen.

Een goede betrouwbare waterpas kost al gauw 50 euro of meer. Duurdere laserwaterpassen kunnen oplopen tot 1000 euro.