Skip to main content

Leidingzoeker Test 2024

 

 

De beste leidingdetector voor ieders budget

 

leidingzoeker

BOSCH GMS120 Professional

High End

beste wand detector

Bosch Truvo Leidingzoeker

Mid Range

wallscanner

TROTEC Wallscanner BI20

Budget

 

Meestal is de keuze aan leidingzoekers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste leidingdetectiesystemen

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor leidingzoekers

✅ Betrouwbare partners

De beste leidingzoekers vind je hier

Als je gaat renoveren of verbouwen dan is het niet altijd duidelijk of er een kabel of leiding door een muur loopt. Om te voorkomen dat je rechtstreeks in een waterleiding of stroomkabel boort is een leidingdetectiesysteem noodzakelijk. Een leidingzoeker is onmisbaar voor bouwvakkers en doe-het-zelvers. Op deze pagina vind je alles over leidingzoekers.

Wat het is, hoe het werkt maar ook alle voor en nadelen van een leidingzoeker. Omdat niet elke leidingdetector hetzelfde is en er veel verschillende variaties bestaan hebben we ook een koopgids samengesteld met alle eigenschappen waar je zeker op moet letten tijdens de aanschaf van een leidingdetector.

Bovenaan deze pagina vind je de beste leidingzoeker voor iedere prijsklasse. Met deze modellen ga je sowieso niet misslaan. Als je nog meer volwaardige alternatieve wilt kan je deze terugvinden in onze TOP 10 hieronder.

TIP: Een leidingzoeker is een onmisbaar en handig gereedschap om verborgen waterleidingen, gasleidingen en elektriciteitskabels te detecteren in de muur. Als je gaat boren maar geen idee hebt waar de leidingen of kabels zich bevinden gebruik dan altijd eerst een leidingzoeker voordat je de werken uitvoert. Als je er zelf niet aan uitkomt laat het dan doen door een vakman.

Leidingzoeker TOP 10

Model Review
1 Bosch Truvo Leidingzoeker Bosch Truvo Leidingzoeker

89.67%

“Zeer handig als je in muren moet boren of timmeren. Voorkomt problemen met niet zichtbare leidingen!”

ReviewPrijs
2 BOSCH PROFESSIONAL GMS120 BOSCH Professional GMS120

84.67%

“Leidingzoeker werkt redelijk goed. Is wel afhankelijk van je leiding diepte in de muur.”

ReviewPrijs
3 Lomvum LW10 Lomvum LW10

87%

“Nooit geweten dat er zoveel verborgen zit in muren en plafonds. Hiermee kun je veilig werken.”

ReviewPrijs
4 Bosch UniversalDetect Bosch UniversalDetect

87.33%

“Comfortabele handgreep, zeer licht, betrouwbaar. Hoge prijs in vergelijking met andere modellen.”

ReviewPrijs
5 Sodex Precision Leidingdetector Sodex Precision Leidingdetector

89%

“Opstarten, scannen, markeren, boren. Werkt nauwkeurig!”

ReviewPrijs
6 Repus leidingzoeker Repus leidingzoeker

69.33%

“Goedkope leidingzoeker met minder goede eigenschapen.”

ReviewPrijs
7 Basetech BT-300 WT Basetech BT-300 WT

89.67%

“Basetech leidingzoeker helpt super om kabels te traceren.”

ReviewPrijs
8 Voltcraft LSG-10 review Voltcraft LSG-10

87.67%

“Multifunctionele leidingzoeker waar je professioneel te werk gaat.”

ReviewPrijs
9 TROTEC BI20 TROTEC BI20

82.83%

“Deze compacte leidingzoeker is eenvoudig te gebruiken, ook voor professioneel.”

ReviewPrijs

 

Wat is een leidingdetectiesysteem?

 

Waarom een leidingzoeker kopen?

Als je gaten wilt boren of een nieuwe deuropening wilt zetten dan moet je eerst een beeld krijgen van de bedrading en leidingen in de muur. Je wilt absoluut voorkomen dat je een leiding of stroomkabel raakt tijdens het boren. Als dit toch gebeurt kan het voor veel onnodige kosten zorgen.

Gelukkig is een leidingdetectiesysteem goedkoop in aanschaf. Voor de doe-het-zelver vind je nauwkeurig detector vanaf 50 euro. Als je als bouwvakker aan de slag bent en een nieuwe detector nodig hebt ga je best voor een professionele leidingzoeker. Deze kosten duurder maar zo ben je zeker van je zaak. Zeker als het gaat om andermans muren. Het laatste wat jij wilt is een schadeclaim.

Voordelen van een leidingzoeker

✅ Voorkomt schade aan je woning

✅ Voorkomt kortsluiting

✅ Voorkomt waterlekken

✅ Metalen rasters ontwijken

✅ Onmisbaar voor boringen

✅ Geschikt voor plafonds en muren

✅ Detecteert leidingen

✅ Detecteert stroomkabels

✅ Detecteert metalen

✅ Nauwkeurig

Nadelen van een leidingzoeker

Het grootste nadeel van een leidingdetector is dat het fout-positieve dus niet bestaande objecten kan aangeven. Dit kan gebeuren door verschillende factoren die de detector nadelig kunnen beïnvloeden, denk aan een natte wand. Een muur met verschillende lagen met verschillende soorten materiaal. Verder is niet elke detector geschikt voor elke materiaal te detecteren. Lees goed de productinformatie om zeker te zijn dat de leidingzoeker geschikt is om het materiaal op te sporen waar je op zoek naar bent.

BOSCH Professional GMS120

 

Hoe werkt een leidingzoeker?

Een leidingzoeker of wallscanner is een elektronisch apparaat om waterleidingen en bedradingen te detecteren in de muur. Als je van plan bent gaten te boren in de muur of als je een nieuwe deuropening wilt maken maar je hebt geen idee waar de bedrading loopt stop dan nu. Je wilt nooit in de bedrading of een leiding boren aangezien dit voor onnodige kosten zorgt.

Stel je voor je raakt een leiding… Mooi nu heb je een lek. Gebruik dus altijd een leidingdetector voordat gaat boren in een muur. Als je totaal geen idee hebt of nog nooit geboord hebt laat het dan doen door een vakman, je wilt immers je muur niet beschadigen. Een leidingzoeker werk bijna altijd op batterijen. Lees de productinformatie om te zien of de batterijen meegeleverd worden bij de aankoop in sommige gevallen is dit niet het geval.

Hoe gebruik je een leidingdetector?

Het juiste gebruik van een leidingdetector is van groot belang. Stel het apparaat af in de gewenste modus (kabel, metaal, hout) en plaats het daarna op de muur. Het apparaat moet altijd in een rechte lijn langs het oppervlak bewogen worden. Je ziet een lampje branden als het apparaat werkt.

Bij het naderen of detecteren van een leiding of kabel gaat er een extra lampje branden of flikkeren. Sommige leidingzoekers maken een geluidssignaal. Op het display kan je de geschatte afstand en richting waar je naar moet zoeken waarnemen.

TIP: Zet altijd de stroom uit voordat je begint met boren. Het lichtgewoon uitzetten is niet voldoende. Zet de stroom uit via de schakelkast. Als je dit niet doet kan er een kortsluiting ontstaan en het is zelfs gevaarlijk als je in een stroomkabel boort.

 

Muurzoeker Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Om je te helpen bij het kiezen van een geschikte leidingzoeker hebben we deze handige koopgids samengesteld. Niet elke leidingzoeker is dezelfde er zit veel verschil in elk model. Zo moet je zeker zijn dat de leidingzoeker geschikt is voor de gewenste oppervlakte die je gaat scannen.

Sommige leidingzoekers kunnen slechts één type materiaal detecteren bijvoorbeeld stroomkabels. Als je ook waterleidingen of metalen voorwerpen wilt detecteren ga dan voor een leidingdetector met verschillende detectiemodus. Verder speelt de scandiepte ook een grote rol tijdens het kiezen van een leidingzoeker. Hieronder alle specificaties waar je zeker op moet letten tijdens de aankoop van een leidingzoeker.

  • Het bereik
  • Inclusief batterijen
  • Kalibratiemodus
  • Center-Finder
  • Compatibel met materiaal
  • Nauwkeurigheid
  • Display
  • Prijs

Het bereik

Het bereik of de scandiepte is van groot belang tijdens het detecteren in vloeren. Muren zijn meestal even dik maar niettemin is het belangrijk dat je een wandetector koopt die voldoende scandiepte heeft. Als je zeer dikke muren hebt of een dubbele muur kies je een leidingzoeker met voldoende bereik.

Inclusief batterijen

Bijna alle leidingdetectors werken met AA of AAA batterijen. Meestal zitten ze samen met de leidingdetector in de verpakking maar let op dit is niet altijd het geval. Soms moet je batterijen apart bijkopen. Een andere optie zijn leidingzoekers met lithium-ion accu. Deze kan opladen. Het nadeel is dat ze een pak duurder zijn.

Kalibratiemodus

Leidingzoekers met een kalibratie modus kunnen zowel handmatig als automatisch zijn. Dankzij deze modus scant en analyseert het apparaat de dikte dichtheid van de oppervlakte. Leidingzoekers met een kalibratiemodus zorgen voor minder fout-positieven.

Center-Finder

Sommige leidingzoekers beschikken over een zogeheten center-finder. Met deze functie vind je het midden van een object in de muur. Het is zeer nauwkeurig. Dankzij 2 pijltjes kan je zien waar het middelpunt zich bevindt. Als je op de exacte positie zit kan je de plaats markeren met een potlood.

 

beste leidingzoeker

Compatibel met materiaal

Niet alle detectors kunnen zowel stroomkabels als waterleiding detecteren. Kies een apparaat met verschillende modus. Sommige leidingzoekers kunnen hout detecteren. Lees altijd de product omschrijving om te weten te komen welk type materiaal de leidingzoeker kan detecteren.

Nauwkeurigheid

Alle leidingzoekers zijn zeer nauwkeurige apparaten. Om de nauwkeurigheid te garanderen moet je ze kalibreren en bepaalde onderhoudsnormen in acht nemen.

Display

Alle leidingzoekers hebben een LCD display waar je indicaties en afmetingen op kan aflezen. Sommige laten zelfs zien in welke richting je het apparaat moet bewegen.

Prijs

Voor een leidingzoeker betaal je al snel 50 euro voor betrouwbare goedkopere modellen. Duurdere professionele modellen kunnen oplopen tot 750 euro.

TIP: Als je op zoek bent naar bedrading is het belangrijk dat je de stroom aan laat staan tijdens het detecteren.

Meest gestelde vragen over leidingdetectors [FAQ]

Tijdens het gebruik doe je best metalen sieraden zoals horloges of armbanden af. Deze kunnen een nadelig effect hebben tijdens het detecteren. Een natte muur of vloer kan ook zorgen voor onjuiste waarnemingen. Ze kunnen niet bestaande objecten aangeven. Dit worden fout-positieven genoemd. Verder kunnen scheidingswanden met verschillende lagen ook voor slechte meetresultaten zorgen.

Lege kunststofbuizen en houten balken in holle ruimtes maar ook schuine objecten die in een muur zijn geplaatst kunnen het leidingdetector nadelig beïnvloeden. Tot slot kunnen draadloze modems en telefoonstations de leidingdetector verstoren.

Als je zelf de bedrading en leidingen hebt gelegd kan je in principe boren aangezien je weet waar de leidingen zitten. Als je hier geen weet van hebt of een huis hebt gekocht gebruik je altijd een leidingzoeker voordat je begint met boren in wanden, plafond en vloeren.