Skip to main content

Decibel Meter Test 2024

 

De beste decibelmeter voor ieders budget

 

decibelmeters

Decibelmeter PCE-318

High End

geluidsmeters

EXTECH SL130W

Mid Range

decibel meter

Membeli Mini Decibelmeter

Budget

 

beste geluidsmeter

Meestal is de keuze aan decibelmeters zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste geluidsniveaumeters

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor db meters

✅ Betrouwbare partners

De beste dB meter vind je hier

Als je op zoek bent naar een manier om lawaai op de werkvloer of geluidsoverlast (van buren) te meten kan je dit vanaf nu snel en nauwkeurig doen met een decibel meter. Een decibelmeter of geluidsmeter is een compact meetinstrument waarmee je slechts met 1 druk op de knop direct de werkelijke dB kunt op aflezen. Vanaf 80 decibel kan er gehoor schade optreden. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen.

Afhankelijk van de tijd die je wordt blootgesteld aan geluid kan er beschadiging optreden. Je kan maximum 8 uur per dag aan 80 dB worden blootgesteld zonder schade. Geluiden onder 75 dB zijn veilig. Zo zie je dat in sommige situaties het van groot belang is dat je weet hoeveel geluidsoverlast of geluid er is in een ruimte.

Een decibel meter wordt vaak gebruikt in laboratoria om te zien hoeveel geluid bepaalde machines of apparaten maken. In een omgeving van 80 decibel of meer is gehoorbescherming aanbevolen. Zo zie je dat het nauwkeurig meten van geluidsoverlast in sommige situaties aanbevolen is.

Als je op zoek bent naar een handige geluidsmeter dan ben je hier op de juiste plek. Op deze pagina bespreken we voornamelijk klasse 2 geluidsdrukniveaumeters, deze zijn geschikt voor algemeen gebruik.

Bovenaan deze pagina vind je de beste decibel meter voor ieders budget. Verder bespreken we alle voor en nadelen van een geluidsmeter maar ook wat het is en hoe het werkt. Om je nog beter te helpen bij het vinden van een geschikte decibel meter hebben we een koopgids samengesteld waar je alle specificaties kan zien dat een goede geluidsmeter moet hebben. Tot slot

TIP: Om de nauwkeurigheid van een decibelmeter te waarborgen moet deze af en toe gekalibreerd worden.

TOP 10 Geluidsmeters

Model Review
1 Membeli Decibelmeter Membeli Decibelmeter

92.33%

“De Membeli decibelmeter werkt goed. Makkelijk te bedienen en doet wat hij moet doen.”

ReviewPrijs
2 PeakTech 5175 PeakTech 5175

91.83%

“Ideale toestel om geluid te meten. Goede werking voor een lage prijs!”

ReviewPrijs
3 Narvie Decibelmeter Narvie Decibelmeter

87.67%

“Dit apparaat werkt perfect en stelt je in staat om precies het geluidsniveau om je heen te weten.”

ReviewPrijs
4 TROTEC BS06 TROTEC BS06

88.17%

“De geluidsmeter heeft een hoogwaardig effect, is gemakkelijk af te lezen, relatief stabiel en voldoet aan zijn doel.”

ReviewPrijs
5 Avenq Decibel meter Avenq Decibel meter

84.17%

“Eenvoudig te gebruiken en nuttig voor huisvesting en milieu afdeling.”

ReviewPrijs
6 UNI-T UT353 UNI-T UT353

74%

“Het is klein en heel gemakkelijk te gebruiken. Wel prijzig voor een decibelmeter.”

ReviewPrijs
7 Voltcraft Sl-10 Voltcraft Sl-10

86%

“De decibel meter werkt perfect. Niet duur en toch van zeer degelijke kwaliteit.”

ReviewPrijs
8 PCE Instruments PCE-318 PCE Instruments PCE-318

86.33%

“Het is een stevig uiterlijk apparaat. Ideale meetapparatuur voor professioneel gebruik.”

ReviewPrijs
9 ViWorks ST9604 ViWorks ST9604

70.83%

“Niet te veel knoppen dus makkelijk in gebruik. Gebruik het om geluid in de buurt te meten.”

ReviewPrijs
10 Extech Sl130W Extech Sl130W

85.33%

“Een decibel meter met andere handige functies. Handig formaat met juiste metingen.”

ReviewPrijs

 

Wat is een geluidsniveaumeter?

 

Waarom een decibelmeter kopen?

Wist je dat veel lawaai tot stress en vermoeidheid kan lijden? Meer dan de helft van de Europese bevolking leeft in een lawaaierige omgeving. Als je op 1 meter afstand niet op een normale toon tegen iemand kan praten is er sprake van geluidsoverlast. Gebruik altijd gehoorbescherming als het geluidsniveau (dB) te hoog is tijdens het uitvoeren van werken of in een lawaaierige omgeving. Wil jij weten hoeveel geluid de speakers in je auto maken?

Of wil je controleren hoe hard je nieuwe home cinema systeem gaat? Met een decibel meter kan je nauwkeurig en snel metingen doen bij je thuis. Als je een muzikant bent denk aan gitarist of je speelt viool kan het verstandig zijn om te weten hoeveel dB je instrument produceert.

Voordelen van een dB meter

✅ Nauwkeurig

✅ Lcd-display

✅ Snel en betrouwbaar metingen doen

✅ Compact

✅ Gebruiksgemak

✅ Metingen van auto’s en brommers

✅ Keuze tussen klasse 1 en 2 geluidsmeters

Nadelen van een dB meter

Het nadeel van decibel meters is dat ze enkele dB kunnen afwijken voornamelijk klasse 2 decibel meters die we hier bespreken. Deze zijn echter voldoende voor algemene toepassingen. Wethandhaving en laboratoria maken echter gebruik van klasse 1 geluidsmeters.

Klasse 1 geluidsmeters kosten tussen de 800 en 10.000 euro dus niet echt geschikt voor de gewone consument die bijvoorbeeld wil weten hoeveel geluidoverlast zijn buur maakt. Meestal zijn klasse 2 decibel meters nauwkeurig genoeg om preventief te weten te komen of het geluidsniveau op een werk ruimte te hoog is en of er gehoorbescherming moet worden aanbevolen.

Extech Sl130W

 

geluidsniveaumeter kopen

Hoe werkt een geluidsmeter?

Een decibelmeter of geluidsniveaumeter (ook gekend als geluidsdrukniveaumeter) is een meetinstrument dat gebruikt wordt voor akoestische metingen. In de meeste gevallen is een decibelmeter een handinstrument met een microfoon. Het beste resultaat wordt bekomen met een condensatormicrofoon. Het diafragma van de microfoon reageert op veranderingen in de luchtdruk veroorzaakt door geluidsgolven.

Vandaar de naam geluidsdrukniveaumeter. Deze beweging in het membraan kan de geluidsdruk (pascal Pa) omzetten in een elektrisch signaal (volt). De decibelmeter geeft hierna het resulterende geluidsdrukniveau (dB) weer op het display.

Klassen geluidsniveaumeters

Er zijn 2 klassen geluidsmeters ze verschillen in toleranties voor fouten. De duurste en beste zijn de klasse 1 geluidmeters die een breder frequentiebereik en een nauwere tolerantie hebben met een nauwkeurigheid van ±1 dB.

Klasse 1 geluidsmeters worden gebruikt voor onderzoek in laboratoriums en wetshandhaving. Klasse 1 geluidsmeters kosten veel duurder als klasse 2 geluidsmeters. De kosten kunnen oplopen van 800 tot 10.000 euro. De geluidsmeters op deze pagina zijn voor algemeen gebruik en voor de gewone consument.

Klasse 2 geluidsmeters worden gebruikt voor algemene metingen. De meeste nationale normen staan het gebruik van klasse 2 instrumenten toe. Voor veel metingen is het niet nodig om een klasse 1 geluidsmeter te gebruiken.

Het American National Standards Institute (ANSI) specificeert geluidsniveaumeters in 3 verschillenden klassen (types) namelijk 0, 1 en 2. Type 0 wordt gebruikt in laboratoria. Type 2 wordt gebruikt voor precisie metingen in het veld en type 2 wordt gebruikt voor algemene metingen.

TIP: Een geluidsmeter kan erg handig zijn voor het meten van geluidsniveaus in fabrieken, bioscopen en werkruimtes. In sommige gevallen wordt een decibelmeter gebruik om geluidsoverlast van buren (huurgeschillen) vast te leggen meestal in een geluidgeschil dat in de rechtszaak moet worden bewezen.

 

Decibel Meter Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

.Voordat je overgaat tot de aankoop van een decibel meter is het van belang dat je rekening houdt met de eigenschappen in deze koopgids. Voor de meeste mensen is een klasse 1 decibel meter voldoende. Hieronder alle specificaties waar je zeker op moet letten tijdens te aanschaf van een decibelmeter.

  • Klassen
  • Type microfoon
  • Geluidsbereik
  • Nauwkeurigheid
  • Opbergtas
  • Prijs
  • Lcd-Display

Klassen

Zoals je boven al kon lezen in het hoofdstuk Klassen geluidsniveaumeters zijn er 2 klassen decibelmeters. Klasse 2 decibelmeters zijn geschikt voor algemene toepassingen en meestal voldoende voor de meeste mensen. Bij de politie gebruiken ze klasse 1 geluidsniveaumeters omdat geluidsoverlast nauwkeurig en wettelijk bepaald moeten worden.

Type microfoon

De meest betrouwbare geluidsmeters maken gebruik van een condensatormicrofoon. Er zijn echter ook gewone elektretmicrofoons die akoestische signalen direct omzetten in volt.

Geluidsbereik

Een decibelmeter met een groot geluidsbereik is geschikt voor metingen in grote ruimtes zoals fabrieken maar ook buiten evenementen zoals festivals. Afhankelijk van jouw situatie lees je de productomschrijving om te zien wat het geluidsbereik van de decibel meter is die je in huis wilt halen. Het meetbereik kan je aflezen in dB bijvoorbeeld: 40 – 130 dB (A) (31,5 Hz – 8 kHz).

Nauwkeurigheid

De meeste decibelmeters die we hier bespreken hebben een nauwkeurigheid van 2 tot Nauwkeurigheid: ± 3,5 dB. Ze behoren tot de klasse 2 decibel meters.

Opbergtas

Sommige decibel meters komen met een opbergtas zodat het apparaat altijd goed kan opgeborgen worden na gebruik.

 

Decibelmeter kiezen

Prijs

Prijzen voor decibel meters klasse 2 lopen uitéén van 40 tot 500 euro. Deze zijn meestal voldoende voor algemene metingen. Klasse 1 decibel meters kosten veel duurder en zijn voor professioneel gebruik meestal in onderzoeken. Deze kosten tussen de 800 en 10.000 euro. Als je gewoon het geluidsniveau op de werkvloer of van je buren wil meten is een klasse 2 decibel meter die we hier bespreken voldoende.

Lcd-Display

Alle geluidsniveaumeters hebben een Lcd-display waarop je de waardes kan aflezen. Duurdere modellen hebben een kleurenscherm en soms kan je er meerdere waardes op aflezen of zijn ze multifunctioneel.

TIP: De decibelmeters die we bespreken op deze pagina zijn allemaal klasse 2 geluidsmeters. Als je opzoek bent naar een klasse 1 geluidsmeter voor onderzoek of wethandhaving dan ga je veel hoger in prijs uitkomen meestal tussen de 800 en 10.000 euro. Momenteel hebben we geen klasse 1 geluidsmeters getest maar dit kan veranderen in de toekomst. Zodra we klasse 1 geluidsmeters getest hebben vullen we deze aan met een sectie op deze pagina.

Meest gestelde vragen over decibelmeters [FAQ]

Als je algemene metingen wilt uitvoeren is een klasse 2 decibel meter voldoende. Alle decibelmeters die je kan terugvinden op deze pagina zijn klasse 2. Prijzen gaan van 40 tot 500 euro. We raden modellen onder de 50 euro af deze zijn minder betrouwbaar en niet zo nauwkeurig.

Vanaf 85 decibel kan er gehoorschade optreden dus gehoorbescherming is aanbevolen.