Skip to main content

Stralingsmeter Test 2024

 

 

De beste stralingsmeters voor ieders budget

 

Stralingsmeter kopen

LifeMaxx Safe and Sound PRO

High End

Stralingsmeters

PCE Instruments PCE-G28

Mid Range

Microgolfindicator

TROTEC BR16

Budget

 

beste stralingsmeter

Meestal is de keuze aan stralingsdetectors zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste stralingsmeters

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor stralingsdetectors

✅ Betrouwbare partners

De beste stralingsdetectoren vind je hier

Als je een idee wilt hebben van de elektromagnetische straling op de werkvloer, bij je thuis of op bepaalde verontreinigende gebieden dan kan je met een stralingsmeter of EMF meter dit snel en nauwkeurig waarnemen.

Met een veldsterktemeter meet je elektrosmog. Tegenwoordig zijn er veel verschillende stralingsmeters dus niet elke stralingsmeter is dezelfde. Op deze pagina bespreken we voornamelijk veldsterktemeter waarmee je elektrische straling meet. Er zijn ook geigertellers waar je radioactieve straling mee kan meten. Dit is dus een apart meettoestel dus let goed op tijdens de aankoop van een geschikte stralingsmeter.

Er bestaan ook stralingsmeters waar je UV-staling (ultraviolet) mee kan meten om te bepalen of de zon schadelijk is in sommige ruimtes. Je kan het ook in zonnebank-cabine gebruiken om te bepalen of de Uv-straling schadelijk is.

Op deze pagina bespreken we dus enkel de Elektromagnetische Magnetic Field Meter verkort EMF meters. Het assortiment aan EMF meters ontzettend groot en juist om deze reden hebben we deze pagina gemaakt. Gedaan met eindeloos zoeken naar een geschikte stralingsmeter.

Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan om weten te komen welke stralingsmeter nu echt de beste is. De beste stralingsmeter voor iedere prijsklasse vind je bovenaan deze pagina. Verder bespreken we alle voor en nadelen, hoe een stralingsmeter werkt maar ook een handige koopgids met alle specificaties waar je zeker op moet letten tijdens de aanschaf van een stralingsmeter. Als je nog meer keuze aan stralingsmeters wilt kijk dan zeker in onze TOP hieronder.

TIP: Een gaussmeter of EMF meter wordt gebruikt om elektrosmog te meten. Je kan er Wifi, draadloze telefoonnetwerken, radiozenders, bluetooth, magnetrons en radarsignalen mee meten. De stralingsmeters op deze pagina zijn voornamelijk EMF meters. Als je specifiek op zoekt bent naar een stralingsmeter om radioactieve straling te meten ga dan naar radioactieve straling meten met een geigerteller.

TOP 10 Stralingsmeters

Model Review
1 Voltcraft MWT-2G Meest populair Voltcraft MWT-2G

88.83%

“De machine is vrij compact, heeft een gemakkelijk af te lezen gegevensvenster.”

ReviewPrijs
2 PCE Instruments PCE-G28 PCE Instruments PCE-G28

79.67%

“Makkelijk te gebruiken voor je veldsterkte te meten.”

ReviewPrijs
3 LORIOTH EMF Meter LORIOTH Mastfuyi FY8812

63.67%

“Leuke stralingsmeter met een duidelijke afleesbare scherm.”

ReviewPrijs
4 PCE Instruments PCE-EMF 823 PCE Instruments PCE-EMF 823

79.33%

“Ideale meetapparaat om je veldsterkte te meten. Makkelijk te gebruiken.”

ReviewPrijs
5 KKMOON emf meter KKMOON emf meter

70%

“Het product ziet er mooi uit, gemakkelijk te gebruiken voor een spotgoedkoop prijs.”

ReviewPrijs
6 Calodi Stralingsmeter Calodi Fuyi FY876

71.33%

“Handige meetinstrument dat je metingen vlotjes meet en weergeeft op een duidelijke display.”

ReviewPrijs
7 TROTEC BR16 TROTEC BR16

84.5%

“Duidelijke metingen en eenvoudig in gebruik. Ideaal voor binnen als buiten metingen te doen.”

ReviewPrijs
8 LifeMaxx Safe and Sound PRO LifeMaxx Safe and Sound PRO

77.17%

“Voor industrieel gebruik is deze een toestel een hebbeding.”

ReviewPrijs
9 Beactiff Stralingsmeter Beactiff DT-1130

82.83%

“Topapparaat voor paranormale onderzoeken!”

ReviewPrijs
10 Wintact Stralingsdetector Wintact WT3121

64.5%

“Een kleine meettoestel voor simpele metingen te doen.”

ReviewPrijs

 

Wat is een stralingsmeter?

 

Waarom een EMF meter kopen?

Als je een idee wilt hebben van de straling in een ruimte kan je met een stralingsmeter dit snel, betrouwbaar en eenvoudig waarnemen. Te veel elektromagnetische straling is schadelijk voor de gezondheid en kan ook nadelige effecten hebben op andere elektronische apparaten.

Een microgolf kan bijvoorbeeld Wi-Fi signalen verstoren. Als je een slechte draadloze verbinding hebt bij je thuis kan een apparaat of toestel hier de oorzaak van zijn. Met een EMF meter kan je storende bronnen detecteren. Hieronder alle voor en nadelen van een stralingsmeter.

Voordelen van een stralingsmeter

✅ Makkelijk mee te nemen

✅ Gebruiksgemak

✅ Wi-Fi 2,4 en 5

✅ Detecteer storende bronnen

✅ Detecteer lekkende straling

✅ Nauwkeurig

✅ Verschillende soorten stralingsmeters

✅ Verschillende prijsklasse

Nadelen van een stralingsmeter

Een stralingsmeter is niet altijd even nauwkeurig voornamelijk goedkopere stralingsmeters onder de 50 euro zijn niet altijd te vertrouwen. Verder zijn er veel verschillende soorten stralingsmeters als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een geigerteller of radioactieve stralingsdetector moet je oppassen dat je geen EMF meter koopt deze is enkel geschikt voor elektromagnetische straling waar te nemen.

  • Je moet zo goed als altijd de 9V batterij er apart bijkopen, deze zit niet standaard meegeleverd in de verpakking.
  • Prijzen kunnen oplopen tot 2000 euro voor professionele stralingsdetectors.

 

beste stralingsmeter

Hoe werkt een veldsterktemeter?

Een gaussmeter of EMF meter is een elektronisch apparaat waarmee je de elektrische veldsterkte in een ruimte meet zoals Wifi, 2G,3G, 4G, 5G en Bluetooth. Een stralingsmeter beschikt over een triaxiale sonde waarmee de elektromagnetische straling wordt waargenomen.

Een stralingsdetector wordt niet alleen gebruikt om schadelijke straling te detecteren maar ook voor storende bronnen en lekkende straling. Je kan er microgolfstraling en tv monitor straling mee meten. Bijna alle stralingsmeters werken op een 9V batterij die in de meeste gevallen apart moet worden bijgekocht.

TIP: De sterkte van een magneetveld wordt uitgedrukt in microtesla of milli-Gauss.

 

Stralingsmeter Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Niet elke stralingsmeter is dezelfde en net om deze reden hebben we deze koopgids samengesteld. Prijs, nauwkeurigheid, en de toepassing van de stralingsmeter moet je zeker goed nalezen voordat je overgaat tot de aankoop van een stralingsmeter. Als je radioactieve straling wilt meten moet je specifiek een geigerteller kopen.

  • Nauwkeurigheid
  • Geigerteller
  • Uv-Straling
  • Lcd-Display
  • Prijs

Nauwkeurigheid

Als je op zoek bent naar een nauwkeurig apparaat voor professionele doeleinde dan vermijd je best de goedkopere stralingsmeters.

Sommige werkplaatsen en laboratoriums maken veel gebruik van stralingsdetectors om schadelijke straling op tijd te detecteren of als onderdeel van een onderzoek om te bepalen of een experiment of een combinatie van apparaten gevaarlijke straling kan uitzenden. Voor deze toepassingen is een betrouwbaar en professioneel meettoestel van grootbelang. Als je echter als hobby straling wilt meten bij je thuis, of in het centrum kan je dat zelf ook doen met een stralingsmeter een goedkoper apparaat kan gebruikt worden voor deze toepassing.

Geigerteller

Als je radioactieve straling wilt meten dan heb je een speciale stralingsmeter nodig namelijk een geigerteller. Een geigerteller meet ioniserende straling. Let op de gewone stralingsmeters op deze pagina op verschillende webshops zijn meestal geen geigerteller maar gewone EMF meters om elektromagnetische straling te meten.

Veel mensen denken dat een EMF meter of stralingsmeter ook geschikt is voor radioactieve straling te meten maar dit is meestal niet het geval, tenzij uitdrukkelijk vermeld staat in de product omschrijving. Er zijn multifunctionele stralingsmeters die zowel radioactieve straling als elektromagnetische straling kunnen meten.

Uv-Straling

Er zijn ook stralingsmeters die specifiek ultraviolet kunnen waarnemen. Met een UV-stralingsdetector meet je Uv-straling. Je kan het in volle zonlicht gebruiken om te zien of het zonlicht schadelijk is.

LCD-Display

Bijna alle stralingsmeters hebben een LCD waarop je de juiste straling kan afmeten. Meestal wordt dit uitgedrukt in microtesla. Als je in de nacht metingen wilt uitvoeren kies je best een stralingsmeter met een lichtgevend LCD-display

 

gevaarlijke straling meten

Prijs

Er zijn verschillende prijsklasse in het assortiment stralingsdetectors. De goedkopere apparaten onder de 100 euro zijn voor hobbyisten of techgeeks die graag metingen willen uitvoeren in de omgeving of bij hun thuis. Deze goedkopere apparaten kunnen gebruikt worden om storende bronnen op te sporen in huis.

Voor serieuzere doeleinde denk aan milieuactiviteiten, preventie of laboratoriums zijn professionele stralingsdetectors vereist. Prijzen beginnen bij 250 euro en kunnen oplopen tot 2500 euro voor de duurste modellen. Onze High End en Mid Range winnaar zijn zeer degelijke stralingsmeters.

LifeMaxx Safe and Sound PRO
TIP: Voor laboratoriums en milieuactivisten zijn professionele stralingsmeters de norm. Deze kosten jammer genoeg een pak duurder in sommige gevallen tot wel 10 x zoveel. Gelukkig zijn deze apparaten veel nauwkeuriger en betrouwbaarder dus geschikt voor onderzoeken en experimenten.

 

Radioactieve straling meten met een Geigerteller

 

geigerteller radioactief

Focu Geigerteller

High End

Nucleaire Straling Detector

Meterk FS2011

Mid Range

beste geigerteller

Maenor Geigerteller

Budget

Meest gestelde vragen over stralingsmeters [FAQ]

Een stralingsmeter kan verschillende toepassingen hebben. Niet elke stralingsmeter is dezelfde. Zo zijn er stralingsmeters voor elektromagnetische straling te detecteren maar zijn er ook specifiek geigertellers waarmee je radioactieve straling detecteert. Let dus altijd goed op tijdens de aanschaf van een stralingsmeter dat het geschikt is voor de toepassing waar je het wilt voor gebruiken.

Voor een betrouwbare stralingsmeter betaal je al gauw 200 euro of meer.