Leidingzoeker Test 2024
De beste leidingzoeker vind je hier
Contents
- 1 De beste leidingzoeker vind je hier
- 2 Leidingzoeker TOP 10
- 3 Wat is een leidingdetectiesysteem?
- 4 Waarom een leidingzoeker kopen?
- 5 Voordelen van een leidingzoeker
- 6 Nadelen van een leidingzoeker
- 7 Hoe werkt een leidingzoeker?
- 8 Hoe gebruik je een leidingdetector?
- 9 Muurzoeker Koopgids
- 10 Meest gestelde vragen over leidingdetectors [FAQ]
Hieronder hebben we de beste leidingzoeker geselecteerd voor iedere prijsklasse, met deze kun je al zeker niet misslaan.
De beste leidingdetector voor ieders budget
Meestal is de keuze aan leidingzoekers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.
✅ Uitgebreid consumentenonderzoek
✅ De beste leidingdetectiesystemen
✅ Reageer en geef jouw feedback
✅ Informatief referentiepunt voor leidingzoekers
✅ Betrouwbare partners
De beste leidingzoekers vind je hier
Als je gaat renoveren of verbouwen dan is het niet altijd duidelijk of er een kabel of leiding door een muur loopt. Om te voorkomen dat je rechtstreeks in een waterleiding of stroomkabel boort is een leidingdetectiesysteem noodzakelijk. Een leidingzoeker is onmisbaar voor bouwvakkers en doe-het-zelvers. Op deze pagina vind je alles over leidingzoekers.
Wat het is, hoe het werkt maar ook alle voor en nadelen van een leidingzoeker. Omdat niet elke leidingdetector hetzelfde is en er veel verschillende variaties bestaan hebben we ook een koopgids samengesteld met alle eigenschappen waar je zeker op moet letten tijdens de aanschaf van een leidingdetector.
Bovenaan deze pagina vind je de beste leidingzoeker voor iedere prijsklasse. Met deze modellen ga je sowieso niet misslaan. Als je nog meer volwaardige alternatieve wilt kan je deze terugvinden in onze TOP 10 hieronder.
Leidingzoeker TOP 10
Wat is een leidingdetectiesysteem?
Waarom een leidingzoeker kopen?
Als je gaten wilt boren of een nieuwe deuropening wilt zetten dan moet je eerst een beeld krijgen van de bedrading en leidingen in de muur. Je wilt absoluut voorkomen dat je een leiding of stroomkabel raakt tijdens het boren. Als dit toch gebeurt kan het voor veel onnodige kosten zorgen.
Gelukkig is een leidingdetectiesysteem goedkoop in aanschaf. Voor de doe-het-zelver vind je nauwkeurig detector vanaf 50 euro. Als je als bouwvakker aan de slag bent en een nieuwe detector nodig hebt ga je best voor een professionele leidingzoeker. Deze kosten duurder maar zo ben je zeker van je zaak. Zeker als het gaat om andermans muren. Het laatste wat jij wilt is een schadeclaim.
Voordelen van een leidingzoeker
✅ Voorkomt schade aan je woning
✅ Voorkomt kortsluiting
✅ Voorkomt waterlekken
✅ Metalen rasters ontwijken
✅ Onmisbaar voor boringen
✅ Geschikt voor plafonds en muren
✅ Detecteert leidingen
✅ Detecteert stroomkabels
✅ Detecteert metalen
✅ Nauwkeurig
Nadelen van een leidingzoeker
Het grootste nadeel van een leidingdetector is dat het fout-positieve dus niet bestaande objecten kan aangeven. Dit kan gebeuren door verschillende factoren die de detector nadelig kunnen beïnvloeden, denk aan een natte wand. Een muur met verschillende lagen met verschillende soorten materiaal. Verder is niet elke detector geschikt voor elke materiaal te detecteren. Lees goed de productinformatie om zeker te zijn dat de leidingzoeker geschikt is om het materiaal op te sporen waar je op zoek naar bent.
Hoe werkt een leidingzoeker?
Een leidingzoeker of wallscanner is een elektronisch apparaat om waterleidingen en bedradingen te detecteren in de muur. Als je van plan bent gaten te boren in de muur of als je een nieuwe deuropening wilt maken maar je hebt geen idee waar de bedrading loopt stop dan nu. Je wilt nooit in de bedrading of een leiding boren aangezien dit voor onnodige kosten zorgt.
Stel je voor je raakt een leiding… Mooi nu heb je een lek. Gebruik dus altijd een leidingdetector voordat gaat boren in een muur. Als je totaal geen idee hebt of nog nooit geboord hebt laat het dan doen door een vakman, je wilt immers je muur niet beschadigen. Een leidingzoeker werk bijna altijd op batterijen. Lees de productinformatie om te zien of de batterijen meegeleverd worden bij de aankoop in sommige gevallen is dit niet het geval.
Hoe gebruik je een leidingdetector?
Het juiste gebruik van een leidingdetector is van groot belang. Stel het apparaat af in de gewenste modus (kabel, metaal, hout) en plaats het daarna op de muur. Het apparaat moet altijd in een rechte lijn langs het oppervlak bewogen worden. Je ziet een lampje branden als het apparaat werkt.
Bij het naderen of detecteren van een leiding of kabel gaat er een extra lampje branden of flikkeren. Sommige leidingzoekers maken een geluidssignaal. Op het display kan je de geschatte afstand en richting waar je naar moet zoeken waarnemen.
Muurzoeker Koopgids
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Om je te helpen bij het kiezen van een geschikte leidingzoeker hebben we deze handige koopgids samengesteld. Niet elke leidingzoeker is dezelfde er zit veel verschil in elk model. Zo moet je zeker zijn dat de leidingzoeker geschikt is voor de gewenste oppervlakte die je gaat scannen.
Sommige leidingzoekers kunnen slechts één type materiaal detecteren bijvoorbeeld stroomkabels. Als je ook waterleidingen of metalen voorwerpen wilt detecteren ga dan voor een leidingdetector met verschillende detectiemodus. Verder speelt de scandiepte ook een grote rol tijdens het kiezen van een leidingzoeker. Hieronder alle specificaties waar je zeker op moet letten tijdens de aankoop van een leidingzoeker.
- Het bereik
- Inclusief batterijen
- Kalibratiemodus
- Center-Finder
- Compatibel met materiaal
- Nauwkeurigheid
- Display
- Prijs
Het bereik
Het bereik of de scandiepte is van groot belang tijdens het detecteren in vloeren. Muren zijn meestal even dik maar niettemin is het belangrijk dat je een wandetector koopt die voldoende scandiepte heeft. Als je zeer dikke muren hebt of een dubbele muur kies je een leidingzoeker met voldoende bereik.
Inclusief batterijen
Bijna alle leidingdetectors werken met AA of AAA batterijen. Meestal zitten ze samen met de leidingdetector in de verpakking maar let op dit is niet altijd het geval. Soms moet je batterijen apart bijkopen. Een andere optie zijn leidingzoekers met lithium-ion accu. Deze kan opladen. Het nadeel is dat ze een pak duurder zijn.
Kalibratiemodus
Leidingzoekers met een kalibratie modus kunnen zowel handmatig als automatisch zijn. Dankzij deze modus scant en analyseert het apparaat de dikte dichtheid van de oppervlakte. Leidingzoekers met een kalibratiemodus zorgen voor minder fout-positieven.
Center-Finder
Sommige leidingzoekers beschikken over een zogeheten center-finder. Met deze functie vind je het midden van een object in de muur. Het is zeer nauwkeurig. Dankzij 2 pijltjes kan je zien waar het middelpunt zich bevindt. Als je op de exacte positie zit kan je de plaats markeren met een potlood.
Compatibel met materiaal
Niet alle detectors kunnen zowel stroomkabels als waterleiding detecteren. Kies een apparaat met verschillende modus. Sommige leidingzoekers kunnen hout detecteren. Lees altijd de product omschrijving om te weten te komen welk type materiaal de leidingzoeker kan detecteren.
Nauwkeurigheid
Alle leidingzoekers zijn zeer nauwkeurige apparaten. Om de nauwkeurigheid te garanderen moet je ze kalibreren en bepaalde onderhoudsnormen in acht nemen.
Display
Alle leidingzoekers hebben een LCD display waar je indicaties en afmetingen op kan aflezen. Sommige laten zelfs zien in welke richting je het apparaat moet bewegen.
Prijs
Voor een leidingzoeker betaal je al snel 50 euro voor betrouwbare goedkopere modellen. Duurdere professionele modellen kunnen oplopen tot 750 euro.
Meest gestelde vragen over leidingdetectors [FAQ]
Tijdens het gebruik doe je best metalen sieraden zoals horloges of armbanden af. Deze kunnen een nadelig effect hebben tijdens het detecteren. Een natte muur of vloer kan ook zorgen voor onjuiste waarnemingen. Ze kunnen niet bestaande objecten aangeven. Dit worden fout-positieven genoemd. Verder kunnen scheidingswanden met verschillende lagen ook voor slechte meetresultaten zorgen.
Lege kunststofbuizen en houten balken in holle ruimtes maar ook schuine objecten die in een muur zijn geplaatst kunnen het leidingdetector nadelig beïnvloeden. Tot slot kunnen draadloze modems en telefoonstations de leidingdetector verstoren.
Als je zelf de bedrading en leidingen hebt gelegd kan je in principe boren aangezien je weet waar de leidingen zitten. Als je hier geen weet van hebt of een huis hebt gekocht gebruik je altijd een leidingzoeker voordat je begint met boren in wanden, plafond en vloeren.