Skip to main content

Metaaldetector Test 2024

 

De beste metaaldetector voor ieders budget

 

metaaldetector

Nokta Makro Simplex

High End

metaaldetectors

Quest X5 metaaldetector

Mid Range

DETECT-IT Metaaldetector

DETECT-IT Metaaldetector

Budget

 

metaaldetector kopen

Meestal is de keuze aan metaaldetectors zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste metaaldetectors

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor metaaldetectors

✅ Betrouwbare partners

De beste metaaldetectors vind je hier

Als jij op zoek bent naar een instrument om eenvoudig metalen in de grond te vinden dan is een metaaldetector gewoonweg aanbevolen. Een metaaldetector detecteer metalen zoals goud, zilver, koper, nikkel, lood, tin, brons en staal. Je stelt het apparaat in op het juiste metaal en scant dan het gebied dat potentie heeft. Een metaaldetector is het ultieme gereedschap voor schattenjagers. Ben je op zoek naar gouden, zilveren of koperen munten.

Dan zijn de metaaldetectors die we hier bespreken de ideale oplossing. Het apparaat geeft een signaal of indicatie zodra je met de metaaldetector boven het betreffende metalen voorwerp loopt.

Tegenwoordig zijn er veel metaaldetector te verkrijgen op het internet. Welke metaaldetector is nu echt betrouwbaar en goed voor mijn vereisten? Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan op de meest populaire metaaldetectors. Dankzij deze data hebben we een duidelijk beeld gekregen wat gebruikers er nu echt van denken. Samen met de prijs en specificaties kunnen we de beste metaaldetectors aanbevelen.

Bovenaan deze pagina vind je de beste metaaldetector voor iedere prijsklasse. Als je nog meer opties wilt neem dan een kijkje in onze TOP 10 hieronder. Dit zijn volgens ons consumentenonderzoek de beste metaaldetectors momenteel op de markt.

Buiten deze handige suggesties vind je op deze landingspagina nog meer info over metaaldetectors. Alle voor- en nadelen van een metaaldetector maar ook hoe het werkt, tips en een volledige koopgids met alle specificaties waar je zeker op moet letten tijdens de aankoop van een metaaldetector.

TIP: Een metaaldetector of muntzoeker is de ideale tool voor de schattenjagers onder ons. Voor eurocentjes die niet diep onder de grond zitten heb je met een budget metaaldetector voldoende. Als je echter naar goud of zilver of zelfs brons op zoek wilt ga je voor een MID RANGE of HIGH END metaaldetector. Zo ben je altijd zeker van je zaak.

TOP 10 Metaaldetectors

Model Review
1 Quest X5 metaaldetector Quest X5 metaaldetector

90.83%

“Zeer goed instapmodel voor deze onverslaanbare prijs. Absolute aanrader!”

ReviewPrijs
2 Up Down Go Metaaldetector Up Down Go Metaaldetector

88.17%

“Echte top aantrekkingskracht en een echte aanrader heel fijn om mee te werken.”

ReviewPrijs
3 DETECT-IT Metaaldetector DETECT-IT Metaaldetector

89.5%

“Metaaldetector werkt goed. Fijn dat het pakket volledig is, inclusief batterijen.”

ReviewPrijs
4 Nokta Makro Simplex + WHP Nokta Makro Simplex + WHP

89%

“Het model voelt duurzaam en zeer degelijk aan. Daarnaast zit er ook een trilfunctie op.”

ReviewPrijs
5 MacGyver Metaaldetector Target MacGyver Metaaldetector Target

87.67%

“Prima metaaldetector die precies naar verwachting werkt en de exacte locatie van metalen kan detecteren.”

ReviewPrijs
6 DailyFox Metaaldetector DailyFox Metaaldetector

89.33%

“Complete set waar je direct mee aan de slag kunt. Prima metaaldetector voor kinderen.”

ReviewPrijs
7 MD Coinhunter Green MD Coinhunter Green

87.17%

“Ideaal voor kinderen op het strand. Zoek de schat maar!”

ReviewPrijs
8 Garrett Ace 200i Garrett Ace 200i

86.67%

“Zeer gevoelige detector. Detecteert gemakkelijk tot 6-8 centimeter, dieper in optimale bodemomstandigheden.”

ReviewPrijs
9 BrightWise Metaaldetector BrightWise Metaaldetector

84.33%

“Goed materiaal van hoge kwaliteit en spectaculaire prestaties op alle terreinen.”

ReviewPrijs
10 LittleBigBird Metaaldetector LittleBigBird Metaaldetector

77.17%

“Goed tijdverdrijf voor een kind! Goed voor de prijs.”

ReviewPrijs

 

Wat is een metaaldetector?

 

Waarom een metaaldetector kopen?

Als jij een echte schattenjager bent dan is een metaaldetector gewoon onmisbaar. Zonder een metaaldetector kan je geen schatten vinden. Het zijn de ogen die jij nodig hebt in de zoektocht naar voorwerpen van enige waarde.

Een metaaldetector wordt gebruikt door muntenjagers, voor prospectie, door archeologen, strandzoekers en mensen die met hun kind samen op zoek willen gaan naar metalen voorwerpen in de grond. Dit kan gaan van zoektochten in bossen, akkers of zelfs in je eigen tuin. Tegenwoordig zijn er schattenjager clubs waar mensen veel mensen samen op zoek gaan naar metalen voorwerpen meestal goud of zilver. Ze gaan dan een potentieel gebied samen scannen met elk hun eigen metaaldetector.

Een metaaldetector wordt ook gebruik door het leger om mijnen te lokaliseren. Uiteraard zijn dit specifieke modellen die we hier niet bespreken. Zoals je kan zien worden metaaldetectors gebruik een verschillenden sectoren. Op deze pagina vind je voornamelijk detectors voor de schattenjagers onder ons. Als jij samen met je gezin op schattenjacht wilt ben je hier op de juiste plek terechtgekomen. Op deze pagina vind je de beste metaaldetectors. Hieronder alle voor- en nadelen van een metaaldetector.

Voordelen metaaldetector

Zeer geschikt voor muntzoekers

Verschillende soorten metaal

Gebruiksgemak

Zoeken naar goud

Voor de schattenjagers onder ons

Dieptebereik

Zowel voor beginners als gevorderden

Verstelbaar in hoogte

Aansluiting hoofdtelefoon

Eliminatie van verschillende metaalsoorten

Nadelen metaaldetector

Het grootste nadeel van een metaaldetector zijn de vals-positieve signalen. Het komt vaak voor dat na het graven het zogenaamde metalen voorwerp een flesdopje of steen is. Verder is het opgepast met goedkopere budget metaaldetectors onder de 100 euro.

Ze zijn minder betrouwbaar dan duurdere modellen. Als je nauwkeuriger en beter te werk gaat raden we een metaaldetector vanaf 150 euro aan. Zo ben je meer van je zaak en zal je minder moeten graven voor vals positieven. Denk er weel aan dat zelf met duurdere modellen het zal gebeuren dat je naast de bal schopt.

Denk er ook aan dat de meeste metaaldetectors een beperkte capaciteit hebben. Als je op schattenjacht gaat voor enkele dagen zorg dan dat je ergens je accu kunt opladen of indien het apparaat op batterijen werk reserve batterijen. Het zou jammer zijn dat je half weekend alles moet staken omdat de batterijen of accu plat zijn.

 

beste metaaldetector

Hoe werkt een metaaldetector?

Een metaaldetector is een instrument dat de aanwezigheid van metaal in de buurt kan detecteren. Het wordt voornamelijk gebruikt om verborgen metalen voorwerpen in de grond op te sporen.

Dit kan gaan van munten die slechts enkele centimeter in de bodem zitten tot grote voorwerpen die meters diep verborgen zitten onder de grond. Een metaaldetector of bodemscanner wordt veel gebruikt door archeologen. Tegenwoordig zijn er mensen de zogenaamde schattenjagers die als hobby op zoek gaan naar verborgen schatten. Dit wil niet altijd zeggen dat ze een volledig schatkist zoeken maar ze gaan ook specifiek op zoek naar munten, gouden voorwerpen en zilveren voorwerpen. In Nederland zijn er ongeveer 40.000 mensen bezig met hobby metaaldetectie.

Een metaaldetector bestaat meestal uit draagbare hoofdunit met een sensorsonde die over de grond of andere objecten verplaats wordt. Als de sensor boven een metalen voorwerp komt gaat er een signaal af dit kan je horen met een koptelefoon voor precisie werk maar sommige metaaldetectors hebben een naald indicator waarop je kan zien als er metalen dicht in de buurt zijn. Hoe dichter je bij het betreffende metalen object komt hoe hoger de toon of naald gaat.

Een simpele metaaldetector bestaat uit een oscillator die een wisselstroom produceert doorheen een spoel waardoor er een magnetisch wisselveld ontstaat. Zodra er een stuk elektrisch geleidend metaal in de buurt bevindt zullen er wervelstromen in het metaal worden geïnduceerd en dit produceert een eigen magnetisch veld. Hedendaags zijn de metaaldetectors geavanceerder als tientallen jaren geleden. Ze zijn nauwkeuriger, hebben een groter bereik en je kan ze verbinden met bluetooth of wifi.

TIP: Tegenwoordig kan je verschillende zoek standen kiezen voor verschillende metalen denk aan koper, goud, zilver enz… De metaaldetector geeft enkel een signaal als de betreffende metaal gedetecteerd wordt.

 

Metaaldetector Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Tijdens de aankoop van een geschikte metaaldetector moet je goed kijken naar de verschillende specificaties. Zo is elke metaaldetector anders. Sommige trillen als er een metaal object wordt gedetecteerd andere geven een geluidsignaal door de speakers of je kan een koptelefoon verbinden zodat je beter en ongestoord geluiden kan waarnemen.

Verder is het van belang dat je metalen kunt filteren. Als je bijvoorbeeld enkel op zoek bent naar gouden voorwerpen wil je vermijden dat de detector een signaal geeft bij ijzeren voorwerpen. Hieronder alle specificaties waar je zeker op moet letten tijdens de aankoop van een geschikte metaaldetector.

  • Dieptebereik
  • Grondbalans
  • Frequentie
  • Type
  • Waterdicht
  • Prijs

Dieptebereik

Hoe groter de zoekspoel hoe dieper je metalen kan detecteren met je metaaldetector. Voor muntenzoekers is een dieptebereik voor kleine voorwerpen van 20 tot 30 cm aanbevolen.

Grotere metalen voorwerpen kan je detecteren tot 70 cm diep. Als je een dieper bereik wilt zal de prijs aanzienlijk stijgen. Denk er ook aan dat hoe langer metalen voorwerpen onder de grond liggen hoe moeilijker ze te detecteren zijn. Als je echt op zoek gaat naar archeologische vondsten heb je een professionele grondscanner nodig aangezien het hier om objecten van duizenden jaren oud gaan gaan.

Grondbalans

Afhankelijk van de grond waar je wilt gaan zoeken kan de bodemsoort verschillen. Zo kunnen er van nature veel metalen in de grond zitten die je metaaldetector moet negeren. Verder kan de grondsoort nat zijn, van klei, aarde en veel verschillende soorten. Dankzij de grondbalansfunctie kan de metaaldetector de grondsignalen filteren zodat de metaaldetector enkel een signaal geeft als er specifiek metalen voorwerpen zoals munten of goud worden gedetecteerd. De grondbalans is automatisch of je zal het manueel moeten kalibreren.

Frequentie

De meeste metaaldetectors hebben verschillende modus of frequenties die elke bedoeld zijn voor een specifieke metaalsoort te detecteren. Lagere frequenties zijn beter geschikt om grote en diepe voorwerpen te detecteren. Ze zijn ook beter in het detecteren van zilver.  Als je op zoek bent naar munten of goud kies je best een metaaldetector met een hoge frequentie.

Hoge frequenties zijn geschikt voor detectie van kleine voorwerpen zoals munten, ijzer en goud. Een hoge frequentie wordt gebruikt voor ondiepe metalen voorwerpen te detecteren. Meestal tot 30-50 cm diep.

 

beste muntzoeker

Type

Tegenwoordig bestaan er veel verschillenden metaaldetectors denk aan de draagbare metaaldetectors voor muntzoekers en hobby schattenjagers die op deze pagina voornamelijk aan bod komen.

Er bestaan ook metaaldetectors voor professioneel gebruik denk aan archeologen. Meestal maken ze gebruik van bodemscanners of 3d detectors om de grond te analyseren waar potentiële vondsten gedaan kunnen worden.

Waterdicht

Als je op de bodem van een strand op zoek wilt naar metalen voorwerpen moet je een specifieke metaaldetector kopen die hiervoor gemaakt is. De Makro Simplex is een betaalbare metaaldetector voor de beginnende schattenjager.

Prijs

Prijzen lopen uiteen voor budget muntenzoekers beginnen vanaf 50 euro en lopen op tot 10 000 euro voor professionele toepassingen. Let wel op met de goedkoopste muntdetectors. Ze zijn meestal van goedkope materiaal gemaakt en niet krachtig genoeg. Als je een betrouwbare metaaldetector wilt voor op schattenjacht ben je al gauw 400 euro of meer kwijt. Check onze winnaars bovenaan om te zien welke metaaldetectors het beste zijn in hun prijsklasse.

TIP: Het dieptebereik dat de fabrikanten durven verkopen moet je met een korreltje zout nemen. Meestal zijn deze waardes in de juiste omstandigheden gemeten. Het is een indicatie van wat je er maximaal kunt mee verwachten

Meest gestelde vragen over metaaldetectors [FAQ]

De metaaldetectors die we bespreken op deze pagina zijn allemaal geschikt voor de muntzoekers onder ons. Ze zijn doeltreffend in het waarnemen van kleine metalen ondiepe voorwerpen.

Te prijzen lopen uiteen maar voor een degelijk en betrouwbaar model ben je al snel 150 tot 400 euro kwijt. Metaaldetectors onder de 100 euro zijn veel minder betrouwbaar. Kijk om deze reden naar onze MID RANGE of HIGH END winnaar bovenaan deze pagina. Professionele bodemscanners en 3D metaaldetectors kosten tussen de 800 en 10.000 euro. Ze worden vaak gebruik door archeologen en echte schattenjagers.