Skip to main content

Vochtpercentage muren meten

Vochtpercentage muren meten

Een veel gestelde vraag op het internet is: Hoeveel procent vocht mag er in een muur zitten? Wat een ‘veilig’ vochtgehalte in een muur vormt, hangt af van welke materialen de muur gemaakt is. De meeste huizen hebben verschillende luchtvochtigheidsniveaus tot wel 50%. Het vochtgehalte kan verschillende van huis tot huis.

Een aanvaardbaar vochtgehalte ligt tussen de 5 en 12%.

Als je muren een vochtpercentage van 17 % of hoger hebben betekend dit dat je muur is aangetast en je dringend een vochtexpert moet inschakelen om je vochtprobleem zo snel mogelijk op te lossen.

Optrekkend vocht in de muren kan voor veel problemen zorgen namelijk:

  • Schimmel
  • Betonrot
  • Stankoverlast
  • Infectie broeihaarden
  • Allergische reacties veroorzaken

Voor het meten van vocht in je muren heb je een betrouwbare vochtmeter nodig. Je kan een vochtmeter voor thuisgebruik kopen of je kan een professionele vochtmeter aanschaffen. De laatste genoemde is enkel aan te raden als je een bouwbedrijf hebt of zeer serieuze metingen wilt doen voor vocht te meten in de toekomst voor één van je bouwprojecten.

Een vochtmeter voor thuisgebruik is zeer eenvoudig te gebruiken, je plaats de vochtmeter boven de muur waar je het vochtpercentage wilt meten en drukt op de knop.

Behandeling kan op een aantal manieren

Ventileren van binnenruimtes: Zet al je ramen open en installeer een luchtafvoer of ventilatie systeem. In veel badkamers kan je tegenwoordig ventilators terug vinden die aanspringen zodra het vochtpercentage te hoog is.

 

Muur impregneren: Dit moet je zelf doen of laten doen door een vochtexpert. Deze methode wordt voornamelijk toegepast als je te veel regenwater in de muren krijgt. Bij optrekken van vocht kan je beter een andere methode gebruiken

 

Injecteren: Om optrekkend vocht te bestrijden word je muur behandeld met injectie. Dit is een vloeistof die een ondoordringbare waterdichte barrière vormt.

Temperatuur muur meten

Je kan de temperatuur van je muur makkelijk meten met een vochtmeter. Niet alle vochtmeter beschikken over deze functie. Hieronder enkele vochtmeters waarmee je ook de temperatuur kan meten in je muur.

PeakTech 5200
WDH-318KC
TROTEC BM22
Rothenberger EM4807
STANLEY 0-77-030
TROTEC BM12
TIP: Ga altijd na bij je verzekering of een vochtprobleem in je pakket hoort. In sommige gevallen worden er bonussen uitbetaald als je een vochtprobleem moet verhelpen.


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *